Mohammed Saiah (25) wil zich als politicus inzetten voor ‘kleine Mootjes’, is mede oprichter van adviesbureau OM Campaign Company en recentelijk uitgeroepen tot een van de Jonge Talenten 2020 door het Financieel Dagblad. Super!
Kleine Mootjes
Mijn ouders hebben me altijd verteld dat ik veel respect moet hebben voor Nederlanders, lief en dankbaar moest zijn. Dat zit er diep in, maar het echte gevoel van ‘ik ben Nederlander’, dat is er niet.
Je groeit op in verschillende culturen en ziet dat mensen vraagtekens plaatsen bij wie je bent. Discriminatie en racisme worden steeds vaker geaccepteerd door politici die van alles mogen roepen, maar ook door media. Bijvoorbeeld door het woord ‘mocro’ zo een negatieve frame te geven, of de bontjas, de zogenaamd ‘kraagjes’.
Mijn broertje studeerde detailhandel. Hij heet Mahmoud en deed echt zijn best, met stage bleef het echter maar niet lukken. Toen ging bij hem iets borrelen: dit gaat over veel meer dan die stage. We hebben nog niet het punt bereikt dat iedereen kan zeggen zich thuis te voelen in Nederland.
Dat is jammer. Als gemeenteraadslid probeer ik deze ervaringen en bewustzijn van kansenongelijkheid te gebruiken voor verandering. In de speeltuin zie ik kleine Mootjes, voor hen wil ik een betere toekomst garanderen.
Dilemma’s in religie en politiek
Het is belangrijk om in een land waar niet iedereen gelovig is rekening te houden met alle belangen. Dan stel je altijd wel iemand teleur, maar het algemene belang moet boven het religieuze komen.
We hebben vaker in Utrecht de discussie gehad of we een prostitutiezone moeten hebben. Daar ben ik vanuit religieus oogpunt niet voor, maar als je er het algemeen belang bij pakt met alle rapporten, dan heb je wel een ingewikkelde discussie.
Iedereen heeft zijn eigen grenzen rondom religie. Wat ik daarin belangrijk vind, is of ik het thuis ook nog kan uitleggen. Als dat niet kan, dan kom ik in een dilemma. Dat politiek en religie vaak met elkaar schuren staat vast, maar ook dat ik daar elke keer weer van leer.
Elk een eigen verhaal
Journalisten hoeven me niet alleen te bellen als het gaat over een islamitisch onderwerp. Ik wil niet meedoen aan die beeldvorming, en er wordt vaak geprobeerd de islamitische gemeenschap tegen elkaar uit te spelen. Dat zag je tijdens de discussie rondom burka.
Elk mediaplatform zoekt verschillende moslims en dan wordt geprobeerd hen tegen elkaar uit te spelen. Ik denk dat we meer met elkaar moeten optrekken en hetzelfde verhaal vertellen om er beter uit te komen. We hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn, maar we mogen elkaar wel vaker helpen.
Dat geldt ook voor de moskeekoepels. Ik heb een project gedaan bij Lobby Lokaal over moslimdiscriminatie. Daaruit bleek dat er zoveel koepels zijn die individueel werken.
En dan is er ook nog de raad van Marokkaanse moskeeën zonder achterban. Terwijl je de handen ineen zou moeten slaan om samen te vechten tegen moslimdiscriminatie.
Joodse instellingen werken veel beter samen als er ook maar iets gebeurt wat hen aangaat. Bij ons heb je Ali, Fatima en Mo die allemaal hun eigen verhaal hebben en alle kanten op schieten. Het is geen kritiek, maar we kunnen daarin veel beter worden.
Nooit klaar in de politiek
Mensen zien mij als groot politiek talent dat overal kan eindigen, maar dat weet ik niet zo goed. Als ik het persoonlijk houd, dan zou ik in de toekomst vooral graag voor mijn ouders willen zorgen.
Je kan nooit klaar zijn in de politiek, maar ik zou graag af willen van het systeemdenken, vooral in het onderwijs. Ik zou het jammer vinden als over tien jaar kinderen die niet in hokjes passen nog steeds worden benadeeld. Of als tienjarigen met tranen in het ogen zitten omdat ze niet naar het VMBO willen.
Alles wat ik doe bouwt voort op mijn ideaalbeeld om de wereld te veranderen. Ik heb een brandend verlangen om dingen beter te laten gaan en de mensen om mij heen te helpen. Met zijn allen werken aan een betere wereld vind ik belangrijk, voor mij is religie daarin de basis.
Deze productie maakt deel uit van onze multimedia podcast Super Moslims.
Volg ons op social media