Voorpagina Ervaringen, Lifestyle

Een Ramadan slinger voor opa en oma

Slinger met Isra

Ramadan zonder gezelligheid met opa en oma is toch anders. Francine bedacht daar iets moois op, een knutselwerk van de kleinkinderen om toch samen te kunnen zijn: de Ramadan slinger.

De vastenmaand Ramadan zal dit jaar ongekend anders zijn. De iftar, de maaltijd bij zonsondergang waarbij het vasten wordt verbroken, is normaliter hét moment van samenkomen voor familie, vrienden en kennissen.

Echter zal het zich dit jaar moeten beperken tot een kleine kring, in mijn geval bestaande uit mijn man en onze twee kinderen. Helaas zonder mijn schoonouders van rond de 70 en mijn moeder die geen moslim is.

Ramadan in lock-down

De lockdown dicteert dat mijn schoonouders het vasten afzonderlijk moeten verbreken, om zo als risicogroep de kans op besmetting te minimaliseren. Vooral voor hen, die veel waarde hechten aan samen met de familie zijn, valt dit enorm zwaar.

Om de teleurstelling te verlichten, zijn mijn vijfjarige dochter Isra en ik op het idee gekomen om een Ramadan slinger voor opa en oma te maken. Aan deze slinger hangen 30 enveloppen met kaartjes daarin, waarvan elke dag van de Ramadan één geopend kan worden na de iftar.

Op de kaartjes van de Ramadan slinger staan motiverende boodschappen, die hopelijk een glimlach kunnen toveren op het gezicht van opa en oma.

Iedereen kan het

Wat betreft het knutselgedeelte, hoeft het maken van de slinger niet duur of moeilijk te zijn. Belangrijker nog: iedereen kan het. De situatie waarin wij samen met onze dierbaren zitten is helaas niet uniek.

Mocht jij dus ook een slinger willen maken, dan vind je hieronder een stappenplan met benodigdheden hiervoor. Bekijk het, geef het jouw eigen draai en maak je eigen unieke slinger.

Wat je nodig heb voor de Ramadan slinger:

1. Een slinger van 2 meter van de HEMA (2,50);
2. een gouden lint van de HEMA (1,-);
2. een pakket enveloppen en kaartjes van de Action x 2 (0.90,-);
4. verf van de Action (voor het schrijven van cijfer) (1,-);
5. en wat gekleurd papier voor de rondjes.

Wat in de enveloppen van de Ramadan slinger kan:

De enveloppen en kaartjes bevatten steeds een van de volgende dingen:
1. Tekeningen van de kinderen;
2. foto’s van warme herinneringen met familie;
3. gedichtjes in de moedertaal van schoonouders;
4. Sunnah-reminders;
5. grapjes  of mopjes met betrekking tot de Ramadan;
6. hun favoriete snoepjes, maar niet te veel  :-).

Dit is het resultaat:

Isra met Ramadan slinger