Voorpagina Ramadan Talks

Ramadan Talks #1: Halil Karaaslan

Ramadan Talk: Halil Karaaslan

Ramadan Talks: mooie gesprekken over spiritualiteit en zingeving, met oog voor de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap.

Ik heb in mijn leven een hoop (bij)baantjes gehad, maar één van de leukste dingen vond ik het presenteren van ‘5 minuten over’ (de Koran).

Wat ik vooral mooi vond aan het programma waren de gesprekken over spiritualiteit en zingeving. Ook het tonen van de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap vond ik erg waardevol.

Eigenlijk mis ik een dergelijk programma in het huidige medialandschap. De Moslim Omroep is dood en overleden (God hebbe zijn ziel). Een alternatief is er daarna helaas nooit meer gekomen.

Ramadan Talks

Daarom ga ik in samenwerking met WijBlijvenHier! gewoon zelf weer een programma maken: Ramadan Talks. Zonder redactie of studio, maar gewoon vanuit huis.

Wel weer met een bijzondere gast, een uurtje na zonsondergang. Als ikzelf en anderen zijn uitgegeten, een half uur live over de Ramadan.

Mijn eerste gast is een oude bekende: Halil Karaaslan, programmamanager diversiteit en inclusie, podcaster, columnist en docent maatschappijleer. Hoe gaat hij om met deze uitzonderlijke Ramadan? Welke spirituele deuren gaan er juist nu open?

Niet heel anders

Deze Ramadan voelt voor Halil Karaaslan niet heel anders dan anders. Als vader van jonge kinderen kan hij sowieso niet heel vaak op familiebezoek, dus is hij  social distancing wel een beetje gewend.

Voor Halil is de Ramadan de uitgewezen kans om het kritische gesprek met zichzelf aan te gaan. Hij checkt of hij nog op zijn eigen koers blijft en gaat ook weer opnieuw de band met zijn geloof aan.

De afgelopen periode worstelt Halil met de verplichting van het gebed. Die band wil hij deze Ramadan weer herstellen. Hij vindt het jammer dat het gesprek hierover soms zo veroordelend wordt gevoerd. Moslims zouden elkaar juist kunnen helpen.

Luister meer naar elkaar en probeer bij de ander te begrijpen waar de blokkade vandaan komt. Je spirituele ontwikkeling gaat namelijk niet in een perfecte rechte lijn.  Soms is een zijstapje of een stapje terug nodig om weer een sprong te kunnen maken.

Check aanstaande vrijdag om 22:00 weer live de volgende aflevering van Ramadan Talks via Facebook.

Religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator

Lees andere stukken van Bastiaan