Voorpagina Ramadan Talks

Ramadan Talks #3: Mostafa Hilali

Ramadan Talks Mostafa Hilali

Ramadan Talks: mooie gesprekken over spiritualiteit en zingeving, met oog voor de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap. Deze aflevering met Mostafa Hilali.

Ik heb in mijn leven een hoop (bij)baantjes gehad, maar één van de leukste dingen vond ik het presenteren van ‘5 minuten over’ (de Koran).

Wat ik vooral mooi vond aan het programma waren de gesprekken over spiritualiteit en zingeving. Ook het tonen van de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap vond ik erg waardevol.

Eigenlijk mis ik een dergelijk programma in het huidige medialandschap. De Moslim Omroep is dood en overleden (God hebbe zijn ziel). Een alternatief is er daarna helaas nooit meer gekomen.

Ramadan Talks

Daarom ga ik in samenwerking met WijBlijvenHier! gewoon zelf weer een programma maken: Ramadan Talks. Zonder redactie of studio, maar gewoon vanuit huis.

Wel weer met een bijzondere gast, een uurtje na zonsondergang. Als ikzelf en anderen zijn uitgegeten, een half uur live over de Ramadan.

Met deze keer mijn gast Mostafa Hilali. Mostafa is lieutenant-kolonel bij de Koninklijke Landmacht en oprichter van #Nietmijnislam. Samen gaan we op zoek naar de diepere betekenissen van Ramadan.

Training in geduld, mededogen en discipline

Als Mostafa aan zijn vijfjarig zoontje moet uitleggen waarom hij meedoet aan de Ramadan, dan vertelt hij dat het een training is. Een training in geduld, een training in het omkijken naar anderen mensen en een training in volhouden.

Mooie Ramadan ervaringen van Mostafa waren de tijden dat hij verbinding voelde met de natuur. Door het ‘s avonds wandelen op het strand, met andere militairen met wie hij de taal niet gemeen had of met de Koran. Die connectie met God voelt Mostafa altijd, die deur kan niet dicht omdat hij ervaart dat zijn Heer altijd om hem heen is.

Deze Ramadan brengt Mostafa meer in afzondering door, waardoor hij automatisch meer denkt aan moslims die altijd in eenzaamheid de Ramadan doormaken. Hij neemt zich voor  deze moslims volgend jaar meer te willen ontmoeten en minder tijd door te brengen bij de massale gezelligheidsiftars.

Like ons om op de hoogte te blijven van onze volgende live Ramadan Talks via Facebook. De vorige keer ging Bastiaan in gesprek met Alia Azzouzi.

Religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator

Lees andere stukken van Bastiaan