Voorpagina Samenleving

Vrijheid voor Mazen Alhumada

Mazen Alhumada is een Syrische activist. Hij kreeg Nederlands asiel, maar is onder verdachte omstandigheden verdwenen. Wellicht ontvoerd. Activisten roepen op tot actie.

De activist Mazen Alhumada werd tijdens de Syrische revolutie drie keer gearresteerd. De laatste keer werd hij anderhalf jaar in een beruchte martelgevangenis vastgehouden.

Na zijn vrijlating getuigde hij bij mensenrechtenorganisaties en media over de wreedheden die hij ternauwernood overleefde.

Verdwijning

Mazen Alhumada slaagde erin om Syrië te ontvluchten en kreeg in 2014 asiel in Nederland. Daar raakte hij verstrikt in de bureaucratie. Zijn uitkering werd door de gemeente gekort en na een opgelopen huurachterstand verloor hij zijn woning.

Sindsdien verbleef hij afwisselend bij zijn zus in Nederland en bij zijn neef in Berlijn. Maar zijn toch al kwetsbare mentale gezondheid verslechterde sterk. In februari verdween hij onder verdachte omstandigheden uit Nederland.

Mazens verdwijning leidde tot grote bezorgdheid onder Syrische activisten in Nederland. Ze vrezen dat Mazen onder invloed van Assads inlichtingendiensten naar Syrië ‘gebracht’ is. Het is dan ook ernstig de vraag of ze Mazen ooit nog levend terug zullen zien.

Vrijheid voor Mazen

Op Bevrijdingsdag lanceerden activisten daarom de campagne ‘Vrijheid voor Mazen’. Daarmee vragen ze aandacht voor het lot van Mazen en roepen ze op tot actie.

Voor de bescherming van Syrische vluchtelingen in Nederland. En tegen de invloed van Assad’s inlichtingendiensten in Nederland. Drie betrokkenen vertellen over wat hen drijft om aan de campagne deel te nemen.

Akram Saud (30), Syrische activist

De tragedie van Mazen’s verdwijning en het uitblijven van media aandacht is exemplarisch voor de kloof tussen het Nederlandse beleid en de gebeurtenissen die zich sinds 2011 in Syrië afspelen.

De holle en cliché uitingen van politici en bestuurders aangaande de situatie in Syrië getuigen van een gebrek aan bewustzijn en kennis over de politieke achtergrond. Als gevolg daarvan is de Nederlandse regering niet in staat om Syrische vluchtelingen tegen misdadigers van Assads regime in bescherming te nemen.

Na zijn vrijlating wijdde Mazen zijn leven aan het geven van een stem aan Syriërs die in Assads gevangenissen achterbleven. Mazens missie was om de buitenwereld te informeren over de eindeloze hel waar gevangenen in overleven.

Met zijn openheid dwong hij de wereld om de feiten over deze wreedheden onder ogen te zien. Dat deed hij over zaken die zo gruwelijk zijn dat ze ons voorstellingsvermogen overstijgen. Mazens verhaal symboliseert mijn ervaringen met het Assad-regime.

De campagne ‘Vrijheid voor Mazen’ geeft mij de mogelijkheid om mijn rechten te verdedigen.

Natasha Huiberts (28), mede-initiatiefnemer ‘Vrijheid voor Mazen’

Voor de meeste Nederlanders is de situatie in Syrië een ver-van-mijn-bed-show. Deze onverschillige houding, gecombineerd met een gebrek aan kennis en bewustzijn over het Assad-regime, biedt ruimte aan een klimaat waarin het voor Syrische inlichtingendiensten mogelijk is om hun invloed uit te oefenen.

Het gebeurt vlak onder onze neus. De verdwijning van Mazen benadrukt dat dit mogelijk fatale gevolgen kan hebben. Samen met twee Syrische activisten schreef ik daarom een opiniestuk in de Volkskrant.

Daarin riepen we de Nederlandse regering op om verantwoordelijkheid te nemen. Voor de bescherming van Syrische vluchtelingen in Nederland. En tegen de invloed Assad’s inlichtingendiensten. Helaas is onze oproep tot op heden onbeantwoord gebleven.

Dat terwijl er nú een multidisciplinaire aanpak nodig is, waarbij onze autoriteiten hard optreden tegen Assad. Anders vrees ik dat Mazen niet het laatst slachtoffer zal zijn.

Zaid Muhammed (28), Palestijns-Syrische pro-revolutie activist

Mazen was een van de eerlijkste en oprechtste stemmen die zich voor de rechten van Syrische gevangenen uitsprak. Hij was zelf slachtoffer van de meest onvoorstelbare wreedheden van Assads geheime dienst. Maar niets heeft hem ervan kunnen weerhouden om naar gerechtigheid te streven.

Dat deed hij voor alle gevangenen. Voor zij die doodgemarteld zijn, maar ook voor diegenen die de gruwelijkheden ‘overleefden’.  Of nog steeds in Assads gevangenissen vastgehouden worden.

Het is mijn plicht om voor Mazen’s bescherming in actie te komen. Het is onverteerbaar dat het voor Assad’s inlichtingendiensten mogelijk is om Syriërs in Nederland te intimideren en bedreigen.

Ik hoop daarom dat deze campagne de Nederlandse autoriteiten dwingt om verantwoordelijkheid te nemen. Voor Mazen, en voor alle andere door de Nederlandse staat erkende Syrische vluchtelingen.

Zo kun je helpen:
  • Deel onze oproep op sociale media en tag een Kamerlid/bewindspersoon. Gebruik de hashtag #vrijheidvoormazen.
  • Print onze campagneposter en hang 'm op een zichtbare plek voor het raam thuis of in de auto. Je kan de campagneposter hier downloaden. Of stuur ons een privé bericht op onze Facebook/Insta, dan verzenden we de poster per post.
  • Volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe acties en hoe je daaraan kan deelnemen.

 

 

Natasha Huiberts probeert bij te dragen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dat doet ze door maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten en campagnes. In haar werk zijn oorlog, mensenrechten en de strijd voor rechtvaardigheid terugkerende thema's

Lees andere stukken van Natasha