Voorpagina Algemeen, Ramadan Talks

Ramadan Talks #5: Ben Lachhab

Ramadan Talks Ben Lachhab

Ramadan Talks: mooie gesprekken over spiritualiteit en zingeving, met oog voor de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap. Deze aflevering met Ben Lachhab.

Ik heb in mijn leven een hoop (bij)baantjes gehad, maar één van de leukste dingen vond ik het presenteren van ‘5 minuten over’ (de Koran).

Wat ik vooral mooi vond aan het programma waren de gesprekken over spiritualiteit en zingeving. Ook het tonen van de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap vond ik erg waardevol.

Eigenlijk mis ik een dergelijk programma in het huidige medialandschap. De Moslim Omroep is dood en overleden (God hebbe zijn ziel). Een alternatief is er daarna helaas nooit meer gekomen.

Ramadan Talks

Daarom ga ik in samenwerking met WijBlijvenHier! gewoon zelf weer een programma maken: Ramadan Talks. Zonder redactie of studio, maar gewoon vanuit huis.
Wel weer met een bijzondere gast, een uurtje na zonsondergang. Als ikzelf en anderen zijn uitgegeten, een half uur live over de Ramadan.

Met deze keer mijn gast Ben Lachhab. Ben is verbinder in de samenleving en initiatiefnemer van De Participatiekeuken. Samen gaan we op zoek naar de diepere betekenissen van Ramadan.

Dankbaar om te mogen helpen

Ben Lachhab heeft een missie. Hij wil anderen helpen. Aan voedsel of een gesprek. Die motivatie haalt hij onder andere uit zijn geloof. Hij gaat de verbinding aan met mensen, met name ouderen. Door de Covid19-crisis kunnen die mogelijk niet goed aan een gezonde maaltijd komen. Daarom maakt Ben 100.000 maaltijden klaar voor zeer kwetsbare ouderen.

Tijdens de ramadan voelt hij zich nog energieker dan normaal. Hij is geen tijd kwijt aan drinken, eten of naar de wc gaan en kan zo nog meer mensen helpen. Hij voelt zich enorm dankbaar en gezegend dat hij dit werk voor anderen mag doen. En die dankbaarheid krijgt hoe ook terug van de ouderen wat een erg speciaal gevoel van verbondenheid geeft.

Tip van Ben: vergeef deze maand degene waar je boos op bent. Neem de eerste stap, ook al vind je dat je gelijk hebt. Misschien loopt het op niks uit maar je hebt het dan geprobeerd. En als het wel lukt, levert dat een geweldig gevoel op.

Tip van Ben: vergeef deze maand degene waar je boos op bent. Neem de eerste stap, ook al vind je dat je gelijk hebt. Misschien loopt het op niks uit maar je hebt het dan geprobeerd. En als het wel lukt, levert dat een geweldig gevoel op.

Religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator

Lees andere stukken van Bastiaan