Voorpagina Algemeen, Ramadan Talks

Ramadan Talks #6: Dino Suhonic

Ramadan Talks Dino Suhonic

Ramadan Talks: mooie gesprekken over spiritualiteit en zingeving, met oog voor de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap. Deze aflevering met Dino Suhonic.

Ik heb in mijn leven een hoop (bij)baantjes gehad, maar één van de leukste dingen vond ik het presenteren van ‘5 minuten over’ (de Koran).

Wat ik vooral mooi vond aan het programma waren de gesprekken over spiritualiteit en zingeving. Ook het tonen van de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap vond ik erg waardevol.

Eigenlijk mis ik een dergelijk programma in het huidige medialandschap. De Moslim Omroep is dood en overleden (God hebbe zijn ziel). Een alternatief is er daarna helaas nooit meer gekomen.

Ramadan Talks

Daarom ga ik in samenwerking met WijBlijvenHier! gewoon zelf weer een programma maken: Ramadan Talks. Zonder redactie of studio, maar gewoon vanuit huis.
Wel weer met een bijzondere gast, een uurtje na zonsondergang. Als ikzelf en anderen zijn uitgegeten, een half uur live over de Ramadan.

Met deze keer mijn gast Dino Suhonic. Dino is opiniemaker en mensenrechtenactivist. Samen gaan we op zoek naar de diepere betekenissen van Ramadan.

Klop jezelf niet op de borst

Voor Dino brengt het aanbreken van de Ramadan elk jaar een stukje weemoed en verdriet. Het brengt hem terug naar het Bosnië van zijn oma, naar een plek waar de stad transformeerde in een wonderlijk ramadansprookje. Dino haalt veel kracht en inspiratie uit deze maand. Het geeft hem de kans om zich te verdiepen in geleerden die tot zijn hart spreken.

De vredesgroet in het Bosnisch raakt bij hem een extra laag. Vrede is daar de tegenhanger van een nog steeds tastbare oorlog. Er spreekt een verlangen uit naar rust en connectie. De Bosnische interpretatie van het geloof resoneert ook erg goed bij Dino. Het kenmerkt zich door een bepaalde zachtheid en rekening houden met een ander. Zo mocht Dino van zijn oma niet ‘s nachts iedereen wakker maken voor het nachtelijke ontbijt. Ze zei dat niet iedereen aan het vasten was en dat je de ramadan voor jezelf doet. Je hoeft jezelf niet op de borst te slaan.

Religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator

Lees andere stukken van Bastiaan