Voorpagina Algemeen, Ramadan Talks

Ramadan Talks #7: Asri Prasadani

Ramadan Talks Asri Prasadani

Ramadan Talks: mooie gesprekken over spiritualiteit en zingeving, met oog voor de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap. Deze aflevering met Asri Prasadani.

Ik heb in mijn leven een hoop (bij)baantjes gehad, maar één van de leukste dingen vond ik het presenteren van ‘5 minuten over’ (de Koran).

Wat ik vooral mooi vond aan het programma waren de gesprekken over spiritualiteit en zingeving. Ook het tonen van de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap vond ik erg waardevol.

Eigenlijk mis ik een dergelijk programma in het huidige medialandschap. De Moslim Omroep is dood en overleden (God hebbe zijn ziel). Een alternatief is er daarna helaas nooit meer gekomen.

Ramadan Talks

Daarom ga ik in samenwerking met WijBlijvenHier! gewoon zelf weer een programma maken: Ramadan Talks. Zonder redactie of studio, maar gewoon vanuit huis.
Wel weer met een bijzondere gast, een uurtje na zonsondergang. Als ikzelf en anderen zijn uitgegeten, een half uur live over de Ramadan.

Met deze keer mijn gast Asri Prasadani. Asri is student religiewetenschappen en islamitisch geestelijke verzorging. Daarnaast is ze mede-initiatiefnemer van de ivtar: de Indonesische vegetarische iftar.

De Ramadan is mindfulness Plus

Als Asri moet uitleggen waarom ze vast dan vertelt ze dat het haar veel rust geeft. Rust, maar ook een vertrouwen dat de Schepper deze verplichting heeft gesteld omdat het goed voor haar is. Uit liefde voor haar. De Ramadan werkt voor Asri ook als een soort mindfulness training waarin ze echt tot zichzelf kan komen, bijvoorbeeld door veel bewuster te bidden of te wandelen en te reflecteren. Maar dan wel mindfulness met een diepere laag van vertrouwen. Haar vertrouwen in God.

Naast het lezen van de Koran raadt Asri ons aan om je ook te verdiepen in het levensverhaal van de Profeet (vzmh). Daaruit kunnen we bijvoorbeeld leren dat hij niet elke dag vlees at, iets dat nu enorm zou helpen om duurzamer met de schepping van Allah om te gaan. Bovendien kun je hierdoor de verzen in de Koran beter plaatsen en begrijpen. En ze roept ons op om te kijken naar mensen die eenzaam zijn en bijvoorbeeld samen online met videobellen het vasten te verbreken.

Religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator

Lees andere stukken van Bastiaan