Bomaanslagen, afgevuurde raketten, armoede en onrust zijn een paar van de vele oorzaken waardoor Afghanen al 40 jaar op de vlucht zijn. Gevlucht om hun gezin in veiligheid te brengen en hun kinderen naar school te kunnen sturen. Weg van het gevaar voor verkrachtingen, ontvoeringen en op de vlucht voor de eindeloze onrust. Buurland Iran is een van de landen waar een grote groep Afghaanse vluchtelingen terecht komt. In de hoop veiligheid, een toekomst en rust te vinden. Echter blijkt het tegendeel vaak het geval te zijn. Afghaanse vluchtelingen in Iran worden namelijk compleet in de steek en daar moet verandering in komen.
Gebrek aan perspectief
Momenteel zijn er drie miljoen vluchtelingen in Iran, waarvan twee miljoen worden gezien als illegaal. Hiervan is een groot deel werkloos, drugsverslaafd of verkerend in een extreem armoedige levensstaat. De vader die op zoek was naar een veiligere plek voor zijn vrouw en kinderen, offert zich uiteindelijk op om te gaan vechten en sterven in Syrië. Dit in de hoop om zo een verblijfsvergunning en mager loon voor zijn gezin te garanderen, wat vaak toch onmogelijk blijkt te zijn. Om er nog een schep bovenop te doen, vragen ze daarna ook de 15-jarige zoon zijn vader achterna te gaan. Weer met mooie, maar niet nagekomen beloftes.
Zelfs wanneer gezinnen een mager inkomen kunnen ophoesten om de gang naar het basis- en middelbaar onderwijs te bekostigen voor hun kinderen, worden Afghanen helaas op de meeste scholen tot op de dag van vandaag geweigerd. Het studeren op een universiteit is nog moeilijker. Op zoek naar andere scholen is vaak ook geen mogelijkheid, omdat de toegang tot onderwijsinstellingen voor Afghanen in meer dan 10 provincies in Iran beperkt of zelfs onmogelijks is gemaakt. Mede door de kans op directe uitzetting voor de vluchtelingen in deze regio’s.
Geweld tegen vluchtelingen
Recentelijk voorbeeld van een groep Afghanen die de grens met Iran overstak, opzoek naar een beter leven, tekent het beeld van de situatie. Dit leven hebben zij niet kunnen bereiken. Eenmaal in handen van de Iraanse grenspolitie is de groep een meer in geduwd en zijn ze verdronken. Daarnaast werd Afghanen in Iran de toegang tot medische hulp ontzegd tijdens de uitbraak van de coronacrisis. Een dieptepunt dat de gemoederen hoog deed oplopen onder Afghaanse vluchtelingen afgelopen week, was de beschieting van een auto met 14 Afghaanse vluchtelingen door de Iraanse grenspolitie. Drie inzittenden kwamen om het leven nadat de auto vlam vatte, waarbij de politie verklaarde te handelen uit vermoeden van drugs- en mensenhandel. Dit was de druppel was voor de Afghanen.
Om dit probleem in Iran onder de aandacht te brengen en onze stem te laten horen, is er door de organisatie van Justice For Afghans een demonstratie georganiseerd op 20 juni 2020, op de dam in Amsterdam. Meer informatie is verkrijgbaar op de Instagram pagina @justiceafghans
2 Reacties op "Het miserable leven van een Afghaanse vluchteling in Iran"
Leuk initiatief. Zou ook leuk zijn als er een keer wordt gedemonstreerd tegen de Amerikaanse staat die het leven van Afghaanse burgers in vaderland hebben ontnomen en zuur gemaakt.
Wat een onzin! Afghanen/Pashtuns doden al bijna 300 jaar lang Tajiken in Afghanistan. Ze hebben heel de geschiedenis van Tajiken vervalst, Taliban opgericht als een officieuze militaire kracht om Tajiken van de macht te weerhouden. En dan ook nog het lef hebben om over Iran te komen klagen! Je moet maar durven.