Voorpagina Algemeen, Ervaringen, Hijab, Interviews, Opmerkelijk, Persoonlijk

Hoe Yeter succesvol hoofddoekvrees trotseerde in Uitgeest

Begin deze maand werd bekend dat Yeter Akin (45) tijdens een uitstapje in Uitgeest als gevaar werd gezien door de buurtbewoners. Omdat ze een hoofddoek draagt, werd ze gezien als ‘iemand om voor op te passen’. Ik leefde in de naïeve veronderstelling dat de hoofddoek ondertussen wel normaal is geworden in Nederland. Blijkbaar is dit niet het geval en ik sprak Yeter over het voorval in Uitgeest.

Yeter, wat is er precies gebeurd in Uitgeest?

Ik wilde een frisse neus halen en dacht aan Uitgeest, omdat ik het een mooi dorpje vind. Met zijn molens, haven, boerderij en historische huizen. Ik ken het omdat ik er een vriendin heb wonen.

Door de corona-uitbraak konden we een lange tijd niet niet naar buiten. Ik heb gewandeld en leuke foto’s en video’s gemaakt van het mooie dorp. Geen foto’s van mensen.

De volgende dag kreeg ik een foto doorgestuurd met de vraag: ‘ben jij dit?’. Mijn eerste reactie was: ‘Haha herken je me niet’. Toen zei ze dat het op de Facebookpagina ‘Je bent Uitgeester als…’ was gepubliceerd. Ik zag dat het viraal was gegaan, vaak gedeeld werd en veel negatieve reacties kreeg.

Oké, dus de bewoners hadden stiekem een foto gemaakt omdat ze bang waren. Hadden ze jou wel aangesproken toen je daar was?

Nee, ze hebben me niet aangesproken. Ik heb er ook totaal niets van gemerkt. De opmerkingen op de foto waren racistisch en stigmatiserend. Het deed me pijn om ze te lezen.

De burgemeester is er bij betrokken geraakt. Wanneer kreeg de gemeente het te weten?

Ik heb de eigenaar van de Facebook-post gevraagd om de foto te verwijderen. Ik moest dit ook nog eens onderbouwen. Volgens de hem zou ik geen hoofddoek op hebben gehad, maar een capuchon. Ik zei dat het op de foto duidelijk te zien was dat het een hoofddoek betrof.

Een kennis van mij, die toevallig een medebuurtbewoner bleek te zijn van diegene, heeft voor ons bemiddeld. Nadat ik op gesprek was gekomen weigerden ze alsnog om de foto te verwijderen. De politie moest erbij worden gehaald om uiteindelijk de foto verwijderd te krijgen. Ik heb het daar niet bij gelaten en heb de burgemeester alsnog een brief geschreven.

Eind vorige maand ben ik door de burgemeester uitgenodigd, die ontmoeting heeft via de burgemeester veel aandacht gekregen.

Begrijp je de angst van de bewoners, wanneer ze opeens een onbekende persoon foto’s zien maken op straat?

Natuurlijk begrijp ik hun angst en weet waarom ze zo zouden reageren. Maar ze konden mij toch aanspreken? Dit vroeg ik ook tijdens het bemiddelingsgesprek: “waarom hebben jullie mij niet aangesproken?” De overbuurvrouw antwoordde dat ze dat niet deed, omdat ik op dat moment hardop in een vreemde taal sprak. Dat klopt, ik was namelijk op dat moment aan de telefoon.

Toch hebben ze geen recht om zo een foto van mij te publiceren, met de boodschap dat mensen voor een Turkse of Marokkaanse vrouw zouden moeten uitkijken in het dorp. Men zou eerder moeten durven af te stappen op mensen, in plaats van op afstand een oordeel te vellen. Uit nieuwsgierigheid vragen durven te stellen, hiermee voorkom je veel onwenselijke misverstanden. Zoals die waarin ik mij bevond.

Heb je nog tips voor andere leuke plekken in Nederland deze aankomende zomerperiode?

Ja, blijf thuis.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal