Voorpagina Algemeen

Wie Schrijft Die Blijft

Ik had de eer om aanwezig te mogen zijn bij de afsluiting van het project ‘Wie schrijft die blijft’ dat heeft plaatsgevonden op de islamitische basisschool Ababil in Schiedam.

Gedurende 8 weken werd leerlingen van groep 7  door schrijvers van Wijblijvenhier.nl in workshops geleerd om zelfstandig een stuk te schrijven. Met de nadruk op het inzien wat zij allemaal kunnen bereiken door te schrijven. Een driekoppige jury panel zou uiteindelijk besluiten wie de winnaars zouden zijn in de 6 categorieën, namelijk: meest originele boodschap, het mooist geschreven stuk, meest ontroerende stuk, het meest overtuigende stuk, beste stuk en de aanmoedigingsprijs.

Vreemd maar waar is dat dit voor mij de eerste keer was om een islamitische basisschool te bezoeken. Ik kom zelf uit het Noorden en daar moeten wij het, met alle respect, doen met christelijke of openbare basisscholen. Wat was ik blij verrast zeg. Want onbedoeld is mijn beeld over het islamitische onderwijs, ondanks dat ik een moslima ben, negatief. Daar is echter na deze ervaring een eind aangekomen. Ik zie deze school als een leeromgeving waarbij de islam als leidraad wordt gebruikt. Wat zou je als moslim nog meer willen wensen voor je kinderen?

In de tussentijd had ik een verzamelbundel gevonden van alle stukken. Het was zeer inspirerend om te lezen wat er onder de kinderen leeft. Van opiniestukken tot fictieve verhalen. Wat ik echter zeer verontrustend vond, was de regelmaat waarin Geert Wilders en zijn Partij voorbij kwamen in de stukken. Hoe absurd is het wel niet dat kinderen met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar zich bezighouden met zogenaamde uitzettingen van moslims en het niet mogen uiten van hun geloof. Juist ja, belachelijk. Want wat deze kinderen namelijk heel goed beseffen, is dat ook zij hier blijven. En dat Geert Wilders eens een enkeltje Verweggistan mag gaan boeken ter bevordering van de samenleving.

Inmiddels hadden de juryleden besloten wie de winnaars per categorie zouden zijn. De winnaar van iedere categorie zou dan zijn of haar stuk voordragen. De jury vond echter ook dat er een aanmoedigingsprijs toegekend moest worden aan een van de leerlingen. Alle stukken zullen binnenkort hier op de website te bewonderen zijn.

Het was zeer aandoenlijk om te zien en te lezen wat er precies onder de jonge moslims leeft. Het was werkelijk waar een verrijkende ervaring om de jonge kinderen te zien opbloeien tijdens de voordracht van hun stuk. Het zou zeer bevorderlijk zijn voor de moslimsgemeenschap als dit project op grote schaal wordt toegepast. En niet te vergeten ook voor wijblijvenhier.nl; het is immers de ultieme manier om de erfgenamen alvast klaar te stomen.

Een van de juryleden had overigens zeer wijze woorden, die ik graag op mijn manier met jullie wil delen. Als je niet iets zinnigs en/of fatsoenlijks te melden hebt hou het dan lekker voor je. Ik ben er heilig van overtuigd dat dat het begin is van een betere wereld en die begint tenslotte bij je zelf.

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika