Voorpagina Ervaringen

Heden rood, morgen dood

De dood is de enige zekerheid die wij in het leven hebben. Voor sommigen is het een tussenstop naar het hiernamaals en voor anderen is de dood de eindbestemming. Wij beseffen al te weinig hoe kwetsbaar en kortstondig dit leven wel niet is. Het spreekwoord; "Heden rood, morgen dood" geeft in vier woorden de kern van ons leven weer. Rood (rode lippen, rode wangen, een frisse gelaatskleur) geldt in tegenstelling tot de bleke dood als uiterlijk kenteken van een goede gezondheid.

Misschien ken jij wel iemand in je naaste omgeving die onlangs is heengegaan. Alleen jij weet op dat moment hoe zwaar het is om een dergelijk verlies te verwerken. Het ontroert mij al te vaak om familieberichten in de krant te lezen, beseffende dat deze donkere dag ook mij zal toekomen. Een gevoel van herkenning. Ik kan mij echt niet voorstellen als ik mijn eigen moeder ooit moet achterlaten in die kille, donkere en eenzame kist…

De aanleiding voor deze post is de droom die ik gisterochtend kreeg.

 In die droom begaf ik mij op de Haagse begraafplaats ‘Oud Eik en Duinen’ in gezelschap van mijn vader en andere vrienden. Op een gegeven moment verloor ik de groep en kwam ik alleen te staan tussen honderden grafplaatsen. De avond naderde en het gevoel van angst werd groter. Ik begon te rennen op zoek naar een uitgang, maar deze kwam maar niet in zicht. Waar ik ook liep zag ik familiegraven, kindergraven, urnen en mausolea. De droom veranderde in een nachtmerrie die maar niet wilde ophouden. Gelukkig ontwaakte ik kort daarna zwetend in mijn bed. Even lag ik in mijn bed en begon lang te peinzen.

Na werk besloot ik de afgelegen begraafplaats te bezoeken. Een geluid in mijn diepste drong er op aan. Ik plaatste mijn fiets in de stalling en begon te voet de graven te bezoeken. Ik stond vaak stil bij grafplaatsen met een fotootje. "Hier rust in vrede mijn lieve vrouw, moeder en oma G.T. Mols-Bakhuizen." En daaronder het geschrift; "Dood ben ik niet moet je weten, dood ben ik pas als je me bent vergeten."

Angstaanjagend was het graf van een jongeman die exact op dezelfde datum als ik was geboren. Hij overleed vorig jaar op 24 jarige leeftijd. Of je nu op het toppunt van je carrière bent, een miezerig leven als verstoten zwerver leidt uiteindelijk zullen wij met zijn allen door diezelfde deur moeten gaan. Zoals het Nederlandse spreekwoord ook wel luidt: "Edel, arm en rijk maakt de dood weer gelijk."