Voorpagina Algemeen, Cultuur, De achtergrond, Ervaringen, Lifestyle, Maatschappelijk, Media

Veronica Inside talks racism: Een flut-aflevering

Johan Derksen bij de voorloper van het programma bij RTL 7

Jilani’s blik op de uitzending is duidelijk en al op te maken uit een summiere samenvatting: “ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was”. Vaste tafelgasten van Veronica Inside René van der Gijp, Johan Derksen en Wim Kieft blikten terug op het nalatenschap aan racistische rellen in hun programma. Onder leiding van presentator Wilfred Genee, vergezeld door oud-voetballer Driss Bousatta en advocate Natacha Harlequin, ontpopte zich een fraai staaltje ongemakkelijke live-televisie. Zonder reclameonderbrekingen welteverstaan.

Zijn volledige uiteenzetting hiervan gaat als volgt:

Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Maar het was wel typerend voor de huidige stand van het land.

Derksen, de onbegrepen witte man, vindt zichzelf uiteraard géén racist. Bedoelt er niets racistisch mee en vindt de reacties overdreven.  Alles moet gezegd kunnen worden, zeker als zogenaamde “grap”. Mensen moet maar eens niet zo overgevoelig zijn.

Advocate Natacha vraagt om empathie, begrip en inlevingsvermogen. Maar de onbegrepen witte man heeft geen idee waar ze op doelt, want hij kan niet voelen wat een ander voelt.

Wilfred Genee probeert opzichtig en politiek correct de balans te zoeken. Het verhaal van twee kanten te belichten, maar wilt eigenlijk gewoon z’n eigen hachje en programma redden.

Oud-voetballer Driss haalt wat cijfers en voorbeelden aan, maar wordt weggezet als irritante zeurkous die in de “slachtofferrol” kruipt. Meer niet.

Wat zijn we er verder mee opgeschoten? Niets.

Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

– Jilani Sayed

Een bemoeial van jewelste, maar altijd met de beste intenties. Een Hagenees die zich druk maakt om wat er allemaal in het Binnenhof wordt uitgespookt en zijn tijd het liefst besteedt aan kijken naar politieke drama's die zich her en der afspelen. In ieder geval is hij nooit te beroerd om, op een ietwat omslachtige en bombastische manier, zijn irritaties en beste wensen voor onze samenleving de vrije loop te laten.

Lees andere stukken van Sidi