Voorpagina Maatschappelijk

Islamitisch begraven in Nederland?

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor islamitisch begraven. Het gaat in de keuze die moslims daarbij maken niet alleen om religieuze en praktische redenen. Maar ook om de mate waarin ze zich ergens thuis voelen.

Islamitsch begraven: in 2011 schreven we daar al over. Op begraafplaats De Slangenburg werd toen een islamitisch veld ingericht. Daar konden moslims begraven volgens de eigen rituelen en gebruiken.

‘De gemeente Doetinchem heeft overleg gehad met de islamitische gemeenschap. Aangegeven is dat de meeste moslims in het land van herkomst begraven willen worden, maar dat verwacht wordt dat de animo voor een begrafenis in Nederland zal groeien.’

Professor in islamitisch begraven

In 2015 spraken spraken weKhadija Kadrouch-Outmany, die is gepromoveerd op waar moslims begraven willen worden.

‘Ergens begraven willen worden is veel meer dan het lijkt. Het gaat uiteindelijk om de grond waar je je mee identificeert en waar je je het meest thuis voelt. Er is blijkbaar nog steeds binding met een ander land. Ik denk dat het huidige debat over moslims, integratie en loyaliteit ook zeker invloed heeft op hoe moslims zichzelf zien in de maatschappij.’

Eeuwige grafrust

Ondertussen is er steeds meer behoefte aan islamitisch begraven in Nederland. Augustus dit jaar stond in Trouw hoe in ten minste zeven plaatsen plannen gemaakt worden voor nieuwe islamitische begraafplaatsen. Elsa van de Loo zet zich daar in Amsterdam voor in.

Uitvaartverzekering

Of je nou hier of elders begraven wil worden: het is altijd hoe dan ook belangrijk om geïnformeerd te zijn rondom de mogelijkheden van een islamitische uitvaartverzekering.

Want een uitvaartverzekering voor moslims dekt ook kosten die bij een Nederlandse uitvaart meestal niet voorkomen. Denk aan islamitische begrafenisrituelen en eeuwige grafrust. Of luchttransport van het lichaam naar het land van herkomst en vliegtickets voor de nabestaanden.

Waar zou jij begraven willen worden?

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met Uitvaarverzekering.nl.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie