Voorpagina Samenleving

Interview met hoogleraar Maurits Berger over De Halalborrel

Oumaima el Ghoulbzouri en Ebru Aydin lazen beide het boek De Halalborrel. Dat riep allerlei vragen en gedachten op, die ze graag met elkaar wilden bespreken. Hoe interessant zou het niet zijn om dit gesprek met de auteur van het boek te voeren, hoogleraar Maurits Berger?

Zo gezegd, zo gedaan: het interview met hoogleraar Maurits Berger was geregeld, inclusief camera en microfoons. Berger is gespecialiseerd in islam en het Westen, in De Halalborrel analyseert hij islam in Nederlandse context. 

‘De Halalborrel van Maurits Berger is een toegankelijk boek voor iedereen die het gesprek over de islam naar een hoger niveau wil tillen. Want hoe moet het verder met de islam in Nederland? Berger geeft aan de hand van meer dan twintig jaar kennis en ervaring in het islamdebat antwoord op die vraag.

Daarnaast beschrijft hij academische inzichten, ervaringen en voorbeelden van imams, moslimjongeren, politici, leraren en zijn eigen studenten. Berger legt de vinger op de oorzaken van de spanningen, laat zien waar de gevoeligheden liggen en waarom hij desondanks toch optimistisch is over de toekomst.’

Oumaima en Ebru bespreken in dit interview met Maurits Berger veel onderwerpen die ook in het boek terugkomen. Thema’s als identiteit, beeldvorming, samenleven, de nieuwe generatie moslims, emancipatie, tolerantie versus acceptatie en de toekomst van islam in Nederland komen aan bod.

Ben je benieuwd naar het gesprek? Kijk dan het gehele interview met Maurits Berger via Youtube of beluister het als podcast op Spotify! Op Facebook en Instagram kun je dit interview in vijf kortere delen bekijken.

 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie