Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Ewa! Je weet toch.

Taal leeft. We zullen dan wel nooit Fries gaan spreken, maar een zwaar Marokkaanse accent is tegenwoordig helemaal niet zo mis meer. Als je zo een apart accentje gebruikt om aan te geven bij welke etnische groepering je hoort, dan hebben we het over een zogenaamd “etnolect”. Dat is net zoiets als de termen “autochotoon” en “allochtoon”, ook ooit bedacht om het verschil aan te geven tussen mensen.

Dat de eerste generatie een dergelijk accent gebruikt is begrijpelijk, ze hebben nu eenmaal de Nederlandse taal moeten aanleren. In tegenstelling tot de tweede generatie die ook een dergelijk accent gebruikt, maar dan opzettelijk. Ergens wel begrijpelijk, ze zijn nou eenmaal trost op hun afkomst. Maar waarom nemen de autochtonen het dan ook over? Zijn zij dan niet trost op hun oer-hollands accentje?

Mocht je nog niet bekend zijn met dat accentje – bindt je koeien, schapen en kinderen maar goed vast – de allochtonen komen naar je toe!

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal