De eerste generatie migranten: Een generatie die steeds meer uit het straatbeeld zal verdwijnen. Je kunt veel over ze zeggen en over de beweegredenen om naar Nederland te komen, maar vergeet niet dat velen van jongs af aan in het land van herkomst al moesten zwoegen, als tieners/twintigers naar Nederland trokken om hun ouders financieel te ondersteunen en daar jaren later veel fysieke klachten aan hebben overgehouden. Uiteraard hebben ze steken laten vallen op verschillende gebieden en kunnen ze heel direct zijn richting de jongeren.
Zij vertrokken vaak op jonge leeftijd naar een land dat zij niet kenden en waarvan zij de taal niet machtig waren. Desondanks hebben sommigen zich op verschillende vlakken ingezet, zoals de bouw van moskeeën en het openen van slagerijen. Op archiefbeelden die men kan naslaan, kun je zien dat moskeeën geen vanzelfsprekendheid waren. In het begin verzamelden moslims zich in huiskamers om gezamenlijk het gebed te verrichten.
Zij voedden hun kinderen op met de taal van het land van herkomst. Dit heeft als voordeel dat men in het geval van Arabische dialecten dichterbij de Arabische taal staat. Dit vergemakkelijkt ook de communicatie met familieleden. Ook ging dit vaak gepaard met Koranlessen. Zelfs wanneer zij niet veel van islam wisten, gaven zij een basis mee aan hun kinderen die hen op latere leeftijd van pas kwam. Daarnaast stimuleerden ze hun kinderen om goed hun best te doen op school en respect te tonen jegens ouderen.
De gemiddelde ‘3emmi el haadj’, Ome hadji, met al zijn trekjes, blijft een meerwaarde op verschillende vlakken. We zullen jullie missen!
Eén reactie op "Eerbetoon aan een unieke generatie"
Klopt… het is idd een generatie die langzaam verdwijnt zonder dat we het goed beseffen 😔. Eerbetoon leveren we denk ik ook door stil te staan en te luisteren naar de verhalen van onZe ‘vaders en opa’s ‘ nu ze er nog zijn.