Voorpagina Algemeen

Video: Yassin Elforkani wil wetgeving tegen beledigen profeet

WijBlijvenHier! ging live in gesprek met Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam, naar aanleiding van een artikel in Trouw. Hierin riep Elforkani op tot een maatschappelijke discussie over de mate waarin de vrijheid van meningsuiting wordt gebruikt óf misbruikt om een grimmige sfeer te creëren in de samenleving. “Het lijkt een wedstrijd wie het hardste de islam kan beledigen”, gaf Elforkani aan.

In het gesprek kwam onder andere het gebrek aan leiderschap binnen de islamitische gemeenschap aan bod en werd er teruggeblikt op de eerdere rol die Elforkani vertolkte bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Hierin kwam naar voren dat Elforkani ziet dat er een noodzaak is voor nieuwe vormen van vertegenwoordiging, aangezien verouderde structuren niet meer representatief lijken te zijn. Verder gaf Elforkani ook nog toelichting op zijn voormalige “Je suis Charlie”-uitspraak en sprak hij openhartig over de nadelen die komen kijken bij deelname aan het maatschappelijke debat.

Bekijk het gesprek hieronder:

Een bemoeial van jewelste, maar altijd met de beste intenties. Een Hagenees die zich druk maakt om wat er allemaal in het Binnenhof wordt uitgespookt en zijn tijd het liefst besteedt aan kijken naar politieke drama's die zich her en der afspelen. In ieder geval is hij nooit te beroerd om, op een ietwat omslachtige en bombastische manier, zijn irritaties en beste wensen voor onze samenleving de vrije loop te laten.

Lees andere stukken van Sidi