Voorpagina Media, Opinie, Politiek

Farids optreden bij Op1: Een aanfluiting van de NPO

Farid Azarkan was te gast bij Op1 om het partijprogramma van DENK toe te lichten. Wat een aanfluiting. De gespreksleiders waren zo lekker subjectief en begrepen geen moer van hun werk, laat staan van het verhaal van Farid Azarkan.

Men wilde Farid vooral van antisemitisme beschuldigen vanwege het feit dat hij een collega-Kamerlid bij haar Joodse achternaam genoemd zou hebben. Walgelijke vorm van journalistiek. Als dit ons antisemieten maakt, dan wil je geen Jood meer kennen. Dit uit angst dat je het verkeerd zou doen. Het zijn niet de Joden die dit soort misverstanden of vooringenomenheid veroorzaken, maar zij die het zogenaamd voor hen opnemen. Alsof de Joden niet voor zichzelf kunnen spreken. Mijn Joodse vrienden zijn zo mondig dat zij de Eiffeltoren nog omver weten te praten.

Verder werd Farid beschuldigd van het feit dat hij datzelfde Kamerlid voor “nep-Turk” zou hebben uitgemaakt. Gespreksleider Sophie Hilbrand bracht dit in, maar kon dit niet bewijzen toen Farid vroeg wanneer en waar hij dat gezegd zou hebben. Slechte voorbereiding en iets te fanatieke vooringenomenheid denk ik.

Het laat zien wat ik al jaren in de media heb geroepen. Nederland is niet klaar voor de mondige medelanders met een kleur, een afwijkende mening of levensbeschouwing. Sophie Hilbrand startte het gesprek al met de opmerking dat zij het gevoel heeft dat DENK al veel langer in de Tweede Kamer zat. Met een grijns en lach van vermoeidheid en irritatie ten opzichte van de partij. Zo start je geen gesprek als je respectvol met mensen wilt omgaan. Onbeschofte lui zijn het! Nu neem ik het echt niet op voor DENK. Zelf ben ik momenteel partijloos omdat ik het gedraai van de politiek even zat ben.

Het gaat mij aan het hart hoe dit land met allochtonen omgaat en hoe de blanke elite ervoor zorgt dat al onze aanklachten gebagatelliseerd worden. Dit is voor velen van ons niet alleen een gevoel van onrecht, maar het is echt weinig hoopgevend. Allochtonen worden over het algemeen onder een vergrootglas gelegd en mogen tot op bepaalde hoogte hun mening geven. Daarnaast worden zij altijd aan een collectieve vorm van boetedoening onderworpen. Daar waar anderen, lees de blanke elite, juist onbeperkt haar gang kan gaan.

Deze vorm van onrecht heeft mij in 2008 doen stoppen met alle media-optredens en interviews. Je doet het nooit goed, tenzij je de groep van waaruit je komt een extra trap geeft. Het gevoel dat Farid Azarkan naar buiten brengt is exact wat er leeft bij miljoenen Nederlanders, gelukkig ook bij landgenoten met een witte kleur die dit oprecht voelen. Ook zij stemmen geen DENK en dat is prima. Helaas lijkt de politiek hier volkomen aan voorbij te gaan. Wij zijn als roependen in de woestijn en als het de politiek te heet onder de voeten wordt, dan mogen we met een select groepje komen praten in Den Haag. Ik heb dat altijd maar niks gevonden.

O ja, dan was er nog de burgemeester van Eindhoven. Hij was er niet voor om agenten in te zetten om discriminatie aan te pakken – de zogenaamde lokagenten. Hij veroordeelde het wel dat er gediscrimineerd wordt. Man, man, man… wat hebben we aan je shitveroordeling? Doen ze dat zo in Eindhoven? Dan houd ik mijn hart vast als ze straks vuurwerk gooiende jongeren hebben. “Ik veroordeel het, maar we doen er even niks aan,” zegt hij dan zeker?

We vinden het erg, maar je moet er tegen kunnen is al jaren de sfeer. Niet voor niets heeft onze eigen premier jaren terug al geroepen dat allochtonen meer moeten doen en zich maar moeten invechten. Bij dezen! Terug aan tafel. Dat deze burgemeester überhaupt niet aangesproken is – ook een gemiste kans van de journalisten – was tekenend.

Misselijk word ik van dit soort witte mannen die zichzelf laten kennen en dan doodleuk slachtoffer spelen. Hulde aan de man van Philips die naar mijn idee niets ontkende en goed begreep waar het om ging.

Mijn conclusie: het wordt tijd dat we van elkaar gaan houden en dan is er echt geen ruimte voor mensen die elkaar haten om ras, kleur, geloof of levensbeschouwelijke achtergrond, geaardheid en sekse. Als we imams dreigen met uitzetting en straatverboden kunnen opleggen, dan moeten we elke racist oppakken, veroordelen en desnoods gedwongen de moskee laten stofzuigen in het tenue van de moskee. Noem het een jurk of lang gewaad. Daarna gaat de racist schoorstenen vegen opdat hij dan eindelijk het verschil gaat zien tussen Zwarte Piet en een schoorsteenveger. En voor het Kwaku Festival hebben we vast nog wat vacatures om aan een kraam broodjes bakkeljauw te verkopen. Heb je moeite met mensen die niet net als jij in God geloven, dan ben je welkom bij Humanitas om zelf te aanschouwen wat voor mooi werk deze lui voor de medemens verrichten.

Wie denigrerend tegen vrouwen doet, moet verplicht negen maanden, met 10 kilo gewichten, met een zwangere vrouw meelopen. Hopelijk ziet hij dan in dat het een vrouw was die hem in zijn meest kwetsbare periode negen maanden lang gedragen heeft. Dan de antisemiet en homofoob, deze gaat verplicht naar Auschwitz om de gruweldaden van de nazi’s onder ogen te komen. Je slaapt er drie maanden lang gedurende de winter om er elke dag weer te ontwaken. Dan heb ik nog niets gezegd over de misdaden. Als je dan nog niets voelt, dan ben je gewoon ziek en triest! En wie dacht dat de Bijbel of welk ander heilig boek de wereldproblemen hebben geschapen, die kent de mens en dus zichzelf onvoldoende. Zo ben ik terug waar ik gestart ben.

Dat is er weer uit voor het slapen gaan. Bah, wat een eenzijdige samenleving en hypocriet gedoe.
‘Love, peace and unity’ is the message! Wie niet wil, gaat maar weg uit ons mooie polderland. Je mag terugkomen als je slaagt voor de inburgeringscursus.

Ali is krijgsmachtimam van het Nederlandse leger

Lees andere stukken van Ali