Voorpagina Algemeen

Feeling voor Marokkaanse gebruiken

multiracial female friends sitting on stairs with netbook in street

Wanneer we een niet Marokkaan ontmoeten die een aardig woordje Arabisch of Tmazight spreekt, vinden we dat leuk. Als deze persoon ook nog eens Marokkaans kan koken, Marokkaanse tradities kent en Marokkaans kan dansen, zijn we verkocht. Jong en oud, iedereen loopt met je weg! Including me! Want iemand die zich verdiept in jouw interesses en identiteit, staat open voor je en is sowieso geen racist….right?! Zo’n Nederlander trouwt vaker wel dan niet met een Marokkaanse vrouw of man.

Ik generaliseer hier flink dus voel je alstublieft niet aangesproken als je niet zo bent. Maar waarom hebben we diezelfde ruimhartigheid, begrip, vriendelijkheid, gezelligheid niet als een Marokkaan juist een ‘andere’ kant op gaat. 

Bijvoorbeeld een Marokkaan die veel meer feeling heeft met de Nederlandse  gebruiken? Of meer de Surinaamse/Antilliaanse vibes kan waarderen? Of iemand die op hetzelfde geslacht valt, of zich liever verdiept in de Aziatische gebruiken…. mohiem, you get my point. 

Nogmaals, ik generaliseer. Gelukkig zie ik steeds meer acceptatie over en weer. Maar we zijn er nog lang niet. We bestempelen je meteen als minder/anders/raar/ne**rh**r op het moment dat je jezelf niet “Marokkaans” opstelt. 

Ik denk dat angst en onwetendheid hier ten grondslag aan liggen. Ik vraag mezelf af bij elke vorm van weerstand die ik voel, waar deze vandaan komt. Het helpt om kritisch naar jezelf te kijken. Bovendien iets afkeuren, hoeft niet gepaard te gaan met verbale of fysieke agressie en walging.

Overigens is dit gedrag niet iets wat ik per se bij alleen bij Marokkanen zie. Maar ik ben zelf Marokkaanse en voel me het meest verbonden met deze groep. Dit is geen verwijt, maar een uitdaging om kritisch naar jezelf te kijken bij weerstand richting mensen die anders (dan jij) durven te zijn en te denken. 

Nora Akachar, 35 jaar. Geboren in Marokko, opgegroeid in Den Haag, woonachtig in Veenendaal. Ontdekte haar passie voor acteren toen ze een comedy-show bekeek. Heeft naast haar hulpverlenersachtergrond altijd theater gemaakt. Dit werd haar thuis niet altijd in dank afgenomen, maar Nora zette door.  Nora is oprichter en beheerder van de Facebookgroep Trauma's van Nora.  Met ruim 56K leden in korte tijd, probeert Nora verhalen te delen over opgroeien in twee culturen. Vanwege het succes van deze pagina, heeft Nora een theatervoorstelling gemaakt 'Trauma's van Nora on stage' waarin 9 spelers (tevens ook lid) hun verhaal delen op het podium: www.traumasvannora.nl Nora is naast theatermaker en hulpverlener ook trainer op het gebied van Intermenselijke communicatie en unconscios bias. Bedrijven en organisaties huren Nora in om ze te trainen over de werking van het brein in relatie tot diversiteit en inclusie.  Nora heeft in de zomer van 2020 een radioshow gehost (genaamd Vanzelfsprekend) samen met collega Fadua el Akchaoui. Dit deed ze in opdracht van de NTR op Radio 1.  Alsof dit niet genoeg is, is Nora altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen op te halen en te vertellen. Zo heeft ze haar eigen Youtubekanaal 'Trauma Talk' waarin ze anderen de ruimte biedt om hun verhaal te vertellen. 

Lees andere stukken van Nora