Voorpagina Algemeen

Expose cultuur

art abstract connection design

Al een tijdje houdt dit onderwerp mij bezig. Waarom is het zo machtig en waarom zijn we hier zo gevoelig voor? Wat maakt dat we er bewust of onbewust onderdeel van willen zijn? Want dat zijn we. IK HEB ALTIJD MOEITE MET ‘WE’. ALSOF IEDEREEN DIT DOET EN DAT IS ECHT NIET ZO. JE SCHIET JE DOEL DAN EEN BEETJE VOORBIJ WANT MENSEN HALEN HUN SCHOUDERS OP OF VOELEN ZICH BELEDIGD. TENZIJ JE HET STUURT AAN EEN GROEP WAAR ECHT IEDEREEN HET DOET. Hoe is het ontstaan en wanneer eindigt dit?

Als ik aan ‘exposen’ denk, denk ik standaard aan één persoon. Ik denk jullie ook. Helaas zijn er meerderen die een actieve bijdrage leveren aan de expose cultuur zoals deze vandaag de dag is. Gezinnen worden kapot gemaakt. Verhalen worden verdraaid. (Onschuldige) foto’s of video’s veroorzaken drama’s, scheidingen, geweld en nog meer ellende. En terwijl de daders bevredigd achterover leunen na het zoveelste gesmeek van de slachtoffers de foto’s te verwijderen, delen wij massaal de foto’s van het slachtoffer. Lang niet allemaal met de gedachte iemand nog meer te kwetsen. Vaak is het ook verontwaardiging waardoor we printscreens doorsturen. Feit blijft, de beelden gaan rond en de slachtoffers komen er (bijna) nooit van af.

Wat mij hierin fascineert zijn een aantal dingen.

  • Hoe verwaarloosd is de dader zelf om zo ver te gaan? Hoe beschadigd ben je als je op deze manier zwakte uitoefent?
  • Waarom zijn mensen lid van dit soort pagina’s en verspreiden ze de beelden, terwijl ze eigenlijk van de daders walgen?
  • Wat maakt dat er zoveel “snitches” zijn die daders voorzien van beeldmateriaal?
  • Waarom zijn er zoveel taboes binnen onze gemeenschap (voor zover je over een gemeenschap kunt spreken) die bijdragen aan de zwaarte van exposing? Want laten we eerlijk zijn. Wanneer wij zaken gaan normaliseren (LET OP!!! Dit is niet hetzelfde als goedkeuren), valt er ook niks te exposen toch? WAT BEDOEL JE MET NORMALISEREN? DAT EXPOSEN NORMAAL WORDT?

Ik weet nog vroeger toen ik naar Arabische les ging. Als wij ergens een stevige tak of stok vonden, dan gaven we die aan de meester in de hoop die dag geen klappen te krijgen. Wij hebben tenslotte de meester geholpen aan een stok of tak om anderen mee te slaan… niet ons. Ervaring leerde ons dat ook wij klappen kregen want een narcist doesn’t care about you!

Ik denk dat hier hetzelfde gebeurt met al die (ik noem ze maar even) snitches die beelden, foto’s, verhalen and what not, aanleveren. Zolang de dader zich focust op anderen, zal hij/zij mij sparen. ANGST ANGST ANGST!

Weet dat het een kwestie van tijd is dat de daders zich op jou zullen richten. Daders zijn namelijk vaak hele eenzame zielepieten die het eigen gedrag goedpraten door overtuigd te zijn van hoe goed ze wel niet bezig zijn. Het aanleveren van materialen aan zo’n zielepiet is een bevestiging van dit “goede” gedrag. Sterker nog! Ik hoorde iemand zeggen dat meiden door dit soort exposers steeds minder durven te doen omdat ze bang zijn. Dat is een positieve ontwikkeling toch?

Nee dat is het niet! Ik keur bepaald gedrag ook af, maar ik doe dat met liefde en begrip. Niet met haat en angst. Iemand met een god-complex EEN GOD-COMPLEX? WAT IS DAT? voed je alleen maar door dingen te laten uit angst voor hem/haar en niet uit angst voor bijvoorbeeld je schepper.

De jongens en meiden die iemand vanwege haat of woede willen (terug)pakken en dus kiezen voor exposen, moeten zich diep diep diep schamen…. en professionele hulp zoeken. Jullie zijn precies het soort mensen die beschreven worden als een van de tekenen van het einde van de wereld.

We zijn lid van pagina’s waar mensen kapot worden gemaakt onder hem mom van ‘Ja maar ik wil het weten als er een bekende wordt ge-exposed’. Of ‘Denk je dat iemand stopt als ik de groep verlaat?’ Ik snap niet dat je niet de link kunt leggen met jouw lidmaatschap aan zo’n pagina en het continueren van het exposen. Als iedereen die er eigenlijk van walgt en wil dat het stopt, nu eens geen lid meer is, dan hebben daders toch geen platform? Zo simpel is het toch gewoon? Hoe kun je rustig slapen, wetend dat iemand mede door jouw lidmaatschap anderen kapot maakt? Hoe rechtvaardig je je bijdrage islamitisch gezien? De winkel verkoopt verderf, haat en onwaarheden, en jij bent de klant die daar komt shoppen. It’s that simpel.

Ik ben op mijn manier bezig hier meer aandacht voor te vragen. Er komen echt een paar goeie acties aan die zowel exposers als snitches keihard aan zullen pakken. IK BEN NOOIT ZO VOOR DE KEIHARDE AANPAK. ALS JE ZE EERST ADVISEERT HULP TE ZOEKEN… OOK ZIJ HEBBEN LIEFDE EN BEGRIP NODIG. IK ZAG LAATST EEN GOED ARTIKEL I.V.M. DE AVONDKLOKVANDALEN. ZAL JE TAGGEN OF FACEBOOK. Ik ben te lang stil geweest en heb te lang de andere kant op gekeken. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en doe dat achter de schermen op mijn manier.

Aan een ieder die lid is van een pagina waarin anderen exposed worden, denk alsjeblieft na over wat dit met slachtoffers doet. Dit is namelijk een steunbetuiging aan de daders. Wil je toch lid blijven van dergelijke pagina’s, verwijder jezelf dan uit mijn lijst. Mijn dank is groot.

Diegenen die meteen printscreens maken en doorsturen naar daders, ik zie jullie en zal dit keer zeker niet de andere kant op kijken.

Aan alle slachtoffers, ik zie jullie, ik leef met jullie mee en gerechtigheid is onderweg in sha Allah!

Nora Akachar, 35 jaar. Geboren in Marokko, opgegroeid in Den Haag, woonachtig in Veenendaal. Ontdekte haar passie voor acteren toen ze een comedy-show bekeek. Heeft naast haar hulpverlenersachtergrond altijd theater gemaakt. Dit werd haar thuis niet altijd in dank afgenomen, maar Nora zette door.  Nora is oprichter en beheerder van de Facebookgroep Trauma's van Nora.  Met ruim 56K leden in korte tijd, probeert Nora verhalen te delen over opgroeien in twee culturen. Vanwege het succes van deze pagina, heeft Nora een theatervoorstelling gemaakt 'Trauma's van Nora on stage' waarin 9 spelers (tevens ook lid) hun verhaal delen op het podium: www.traumasvannora.nl Nora is naast theatermaker en hulpverlener ook trainer op het gebied van Intermenselijke communicatie en unconscios bias. Bedrijven en organisaties huren Nora in om ze te trainen over de werking van het brein in relatie tot diversiteit en inclusie.  Nora heeft in de zomer van 2020 een radioshow gehost (genaamd Vanzelfsprekend) samen met collega Fadua el Akchaoui. Dit deed ze in opdracht van de NTR op Radio 1.  Alsof dit niet genoeg is, is Nora altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen op te halen en te vertellen. Zo heeft ze haar eigen Youtubekanaal 'Trauma Talk' waarin ze anderen de ruimte biedt om hun verhaal te vertellen. 

Lees andere stukken van Nora