Voorpagina Jouw Dagelijkse Dosis 2021/1442, Ramadan

Spend die money – Juz’3

Is er in dit blingblingtijdperk nog wel ruimte voor spiritualiteit? Het materialisme lijkt zo overweldigend, het is overal om ons heen. De kinderen zijn bezig met de nieuwste iPhones, Balenciaga’s en ze hebben het zelfs over stacks bouwen. Sociale media staan vol met uiterlijk vertoon. Buitensporige uitgaven aan trouwerijen en andere feesten zijn geen uitzonderingen. En ook in onze politiek is geld belangrijker dan principes.

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel, want aan de andere kant worden er door wildvreemden grote sommen geld gedoneerd aan mensen in nood. Je ziet de meest geweldige en hartverwarmende initiatieven en crowdfundings. Ook in coronatijd en ook door jongeren. Er is dus zeker hoop.

Maar mijn vraag is: wat doe jij met je money?

Van de eerste 20 verzen, uit hoofdstuk 3 van de Quran, gaat de helft over het weggeven van geld voor liefdadigheid:

“Als jullie de liefdadigheid openlijk geven, dan is dat best. En als jullie haar heimelijk aan de armen geven, is dat beter voor jullie. En het wist jullie zonden uit. En Allah is Alwetend over wat jullie doen.” – Surah al Baqarah, vers 271

Geef je dus geld weg zonder dat aan anderen te showen, dan is dat nog beter. Je verslaat dan namelijk ook nog eens je ego. En die strijd met je ego wordt beschouwd als de belangrijkste strijd in de islam. Het wordt niet voor niets al Jihad al Akbar (de grote strijd)  genoemd.

Terwijl ik dit schrijf moet ik denken aan een nummer van rapper/poëet Kendrick Lamar. Het nummer heet ‘How much a dollar cost?’ En dat liedje gaat ook hierover. Een dakloze man vraagt hem om wat geld en zijn eerste impuls is om niks te geven. Die zwerver gaat er toch drugs mee kopen. Maar na die eerste impuls volgt toch een innerlijke strijd. Deze strijd wordt ook beschreven in vers 268:

“De Satan dreigt jullie met armoede en beveelt jullie gierigheid. En Allah belooft jullie vergeving van Hem en gunst. En Allah is Alomvattend, Alwetend.”

Wat kost het jou om iets weg te geven? En belangrijker is misschien de vraag: wat levert het jou op? Allah swt belooft ons in ieder geval dat je er niet armer van zal worden.

“En de gelijkenis van degenen die van hun eigendommen besteden omwille van het welbehagen van Allah en de versterking van hun ziel, is als met een tuin op een hoge en vruchtbare plaats waar zware regen op valt en die dan dubbel vrucht draagt. En als er geen regen valt, dan is lichte dauw voldoende. En Allah is Alziende over wat jullie doen.”Surah al Baqarah, vers 265.

Jouw Dagelijkse Dosis 2021/1442:

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van