Voorpagina Algemeen

Voorkomen is beter dan genezen

"Je bent een Moslim, schrijf daarom altijd met je rechterhand" werd mij altijd gezegd toen ik pas begon met schrijven. Als reden werd dan gegeven: "Het is goed om dat te doen". Zonder al te veel aarzelen en zonder de echte reden te weten, begon ik met mijn rechterhand te schrijven.

Een aantal jaar later vertelde mijn leraar: "Schrijven met je recherhand is goed omdat onze profeet (vrede zij met hem) dit ook deed". In Islam is de profeet Mohammed (vzmh) het voorbeeld voor ieder Moslim. Alles dat hij gedaan heeft, zijn gebruiken, zijn manier van leven wordt beschouwd als de meest ideale manier. Zonder te weten wat er nu zo bijzonder is aan het schrijven met je recherhand was ik er wel zeker van dat het belangrijk was het zo te doen.

Nu, alweer aardig wat jaartjes later, lees ik dat borstkanker 2x zoveel voorkomt bij linkshandige vrouwen. Het is welliswaar nog niet bekend wat linkshandig schrijven voor invloed heeft bij mannen, maar een onderzoek bij 12.000 heeft uitgewezen dat het wel riskant is voor vrouwen. Door het opvolgen van zo’n ‘klein’ voorbeeld van de profeet (vzmh) blijkt nu, 1400 jaar later, dat het gezondheidsproblemen kan voorkomen.

Zo zijn er meerdere ‘kleine’ handelingen die we opvolgen van de profeet (vzmh) welk op het eerste gezicht niet veel zeggen. Om maar een aantal te noemen:

  • Bij het aantrekken van je schoenen eerst je rechter, en dan je linkervoet. Bij het uittrekken andersom;
  • Met je linkervoet in en met je rechtervoet uit de wc stappen;
  • Met je rechtervoet de moskee betreden, met je linkervoet uitstappen;
  • Handen wassen voor het eten;
  • Eten met de handen;
  • Zittend je behoefte doen.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal