Voorpagina Jouw Dagelijkse Dosis 2021/1442, Ramadan

Wees! en het is – Juz’23

In de heilige Koran begint de 23ste juz’ , halverwege Surah Yaseen.

De Koran staat vol met mooie surah’s maar surah Yaseen is één van mijn favoriete surah’s.

Van jongs af aan, hoor ik mijn vader deze surah regelmatig reciteren. Wanneer wij bijvoorbeeld onze overleden familieleden herdenken of als iemand ziek is. Tot de dag van vandaag reciteert mijn vader Surah Yaseen regelmatig. Door het elke keer naar zijn recitatie te luisteren, ben ik het makkelijker gaan onthouden.

Momenteel studeer ik islamitische theologie. Ik leer vele dingen zoals de islamitische jurisprudentie, hadiths (overleveringen van onze heilige profeet Muhammad v.z.m.h) en tafsir (uitleg van de Koran). 

Het reciteren heeft vele voordelen, maar als een moslim de Koran uitlegt (oftewel tafsir), kan ik zowat verliefd worden op de woorden van Allah s.w.t. Surah Yaseen was een van de eerste surah waarvan ik de uitleg heb bestudeerd. Als je het zo vaak beluisterd en het bijna uit het hoofd kent, wil je weten wat de woorden betekenen. In deze surah heb ik vooral geleerd hoe krachtig onze Heer Allah s.w.t is. In vele surah’s  leer je over de kracht van Allah s.w.t maar het koranvers (ayah) dat mij altijd is bijgebleven is:

اِنَّمَاۤ اَمۡرُهٗۤ اِذَاۤ اَرَادَ شَیْـئًـا اَنۡ يَّقُوۡلَ لَهٗ كُنۡ فَيَكُوۡنُ

36/82

In dit koranvers komen de woorden kun fayakoen naar voren, vertaald als: “Wees!” en het is.

Dit laat zien hoe krachtig Allah s.w.t is en dat niets onmogelijk is.

Waar men denkt dat iets onmogelijk is, kan Allah s.w.t het tegenovergestelde tonen. Wij mensen, als schepping van God, denken soms dat wij alwetend zijn, maar dat zijn wij niet. Het zijn momenten, zoals in de corona pandemie, waarin wij mensen leren dat Allah s.w.t de macht heeft en dat niets onmogelijk is.

Dit is een vers dat mij altijd herinnert hoe groot Allah s.w.t is. Vooral in moeilijke tijden, weet ik mijzelf gerust te stellen met de gedachte dat Allah s.w.t Alwetend en Allemachtig is. Ik mag denken dat iets onmogelijk is, maar diep in mijn hart weet ik dat alles mogelijk is, met de kracht en de wil van Allah s.w.t.

Als iets niet goed verloopt in ons leven denken we soms dat Allah s.w.t ons aan het straffen is. Wij vergeten dan dat er iets veel mooier en beter op ons staat te wachten. Alleen weten wij het op dat moment niet. Alleen Allah s.w.t weet het.  

Kun fayakoen is kort maar krachtig. In een paar woorden geeft het de kracht van onze Heer aan.

Weten dat de Allemachtige ons ziet en alles voor elkaar kan krijgen, geeft mij een fijn geborgen gevoel. Als mens hoef ik niet radeloos of hulpeloos te zijn. De kunst is om alles aan Allah s.w.t over te laten en erop te vertrouwen dat alles goed komt!

Jouw Dagelijkse Dosis 2021/1442: