Voorpagina Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2021/1442

Zelfliefde en de barmhartigheid van Allah – Juz’27

Voor mij staat de ramadan dit jaar in het teken van zelfreflectie en vooral ook zelfacceptatie/zelfliefde. Dit is namelijk een uitdaging voor velen van ons. 

Juz’ 27  van de Koran is daarom zo speciaal. Een van de hoofdstukken in dit deel is namelijk vernoemd naar Ar-Rahmaan: één van de mooiste eigenschappen van Allah. De boodschap van deze surah is eigenlijk: count your blessings. Wees je bewust van alles wat je hebt en wees dankbaar. Want God heeft ons zo ontzettend veel gegeven. Wat ik in het bijzonder zo mooi vind aan deze surah is dat deze gunsten worden genoemd in relatie tot één van de mooiste namen en eigenschappen van Allah: Ar-Rahmaan.

Het Arabische woord Ar-Rahmaan الرحمان is verwant aan het woord Rahma رحمة , wat in het Nederlands wordt vertaald naar barmhartigheid. Volgens de Van Dale betekent barmhartig zijn: medelijdend en mededogend zijn. 

Rahma gaat veel verder dan barmhartigheid. In het Arabisch is dit woord ook verwant aan Rahm رحم , wat baarmoeder betekent. Rahma symboliseert voor mij de onvoorwaardelijke, Goddelijke liefde. Een liefde die vergelijkbaar is met dat van een moeder die haar kind negen maanden in haar baarmoeder draagt. Een liefde die vergeeft, ongeacht de fouten die worden gemaakt. Ongeacht de gebreken toch liefheeft, die verzorgt ondanks de pijn en ook voedt ondanks de eigen honger. Een liefde die blijft geven, óók wanneer dat wordt beantwoord met ondankbaarheid.

Ar-Rahmaan is één van de de namen van God, waar wij moslims het vaakst beroep op doen. Bij elke handeling, bij elk gebed, aan het begin van elke surah (behalve surah Tawba) beginnen wij met:

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Bismillahi Rahmani Rahim

In de naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle. 

Deze surah is een reminder dat Allah Ar-Rahmaan is. De 99 namen van Allah zijn allemaal kwaliteiten die wij als mensen zoveel mogelijk proberen na te streven. Daarom is het ook een reminder voor onszelf om Rahma te hebben. Niet alleen naar de buitenwereld toe, maar nog belangrijker, naar onszelf toe. Zodat we onszelf lief kunnen hebben ongeacht onze gebreken, onszelf kunnen vergeven en onszelf kunnen verzorgen. 

Ik geloof dat zelfliefde een directe uiting van liefde is richting Allah swt. Daarmee is het dus ook een directe vorm van aanbidding. Wie van de Schepper houdt, moet ook houden van datgene dat door Hem is geschapen. Dus ook van jezelf, want ook jouw bestaan is een gunst van Allah. En daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je ego ineens moet stijgen naar een maximale level. En dat je de mentaliteit “ikke ikke ikke en de rest mag stikken” aan moet nemen. Wat ik bedoel is: je moet zorgen voor jezelf, je mentale gezondheid en je fysieke gezondheid uit Rahma voor jezelf. Dat betekent ook het vermijden van datgene wat slecht en ongezond voor je is. Jezelf en je lichaam accepteren en onderhouden. 

Het is een vorm van dankbaarheid die ik zelf ook veel vaker zou moeten toepassen en mijzelf eigen zou moeten maken.  Dus in deze laatste dagen van de mooiste maand van het jaar is mijn cadeau aan jou de reminder om Rahma te hebben voor jezelf en het ook echt op jezelf toepassen. 

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2021/1442: