Voorpagina Algemeen

In Gesprek met Warda el-Kaddouri over Dominantie

In deze podcast gaan Ebru Aydin en Yasmina el Hilali in gesprek met Warda el Kaddouri, journalist, Literatuurwetenschapper met een expertise in Duitse literatuur én schrijver van het essay Dominantie. In deze podcast beantwoordt ze al onze vragen over haar boek, het opzetten van de literaire canon, de invloed van dominante verhalen, vooroordelen, activisme door middel van storytelling en hoe wij de controle terugkrijgen over onze eigen verhalen. Want wat zijn dominante verhalen eigenlijk? Hoe komen ze tot stand, waarom doen ze ertoe en waarom kunnen ze gevaarlijk zijn? En wat is de rol van social media en hoe beïnvloedt dit onze kijk op dominante verhalen?

In dit interview legt Warda o.a. uit waarom activisme alleen is weggelegd voor mensen met privilege, het verhaal rondom de hoofddoek in dertig jaar tijd nog altijd niet is veranderd en waarom bepaalde verhalen al dan niet behoren tot het nationale en culturele erfgoed. Wat beschouwen wij als cultureel kapitaal en hoe is dit door de jaren heen veranderd?

Bovenal krijgen we in dit interview meer inzicht in het belang van het vertellen van jouw eigen verhaal en hoe je jouw stem kunt laten horen en gelden.

Luister deze podcast via Spotify of bekijk het via Youtube!