Voorpagina Algemeen, Opinie

HET VERLOREN SCHNITZELPARADIJS

Netwerkanalyse van Pieter Coppens

Geloven jullie het spel? Dat er twee werelden bestaan van goed en kwaad, West en Oost, vaccin of niet? Dat mijn soefi-meester het summum is van goedheid en Verlichting, of dat jullie geleerden het reddend onderscheidingsmiddel bezitten om het onderscheid te maken tussen Islam en ongeloof? Zij aanbaden hun geleerden en hun geestelijken in plaats van God[1] en dat doen zij nu nog steeds, want in de werkelijkheid is er geen onderscheid tussen wij en zij, maar niemand zíet het.

De tijd van mijn leven wordt langzaam vermorzeld in eenzaamheid. Meer dan 11 jaar probeerde ik aansluiting te zoeken bij de moslimgemeenschap. Een gemeenschap die, net als de mainstream maatschappij, bleek collectief triomf te zoeken in een allesverslindend groepsgevoel, zonder oog voor andersdenkenden en menselijkheid. Waarom wil ik daar nog langer bij horen?

Mijn eenzaamheid valt echter in het niet bij de psychosociale marteling van de gecoroneerde maatschappij. En daarmee bedoel ik niet 1,5 meter afstand en handen wassen. Als we dat écht konden opbrengen voor onze medemens, dan hadden we ons nooit laten ketenen aan huis ten bate van de IT-magnaten. En als we écht vijf keer per dag konden bidden, of mediteren, dan behoorde onze collectieve groepshypocrisie vast ook tot het verleden. De geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak[2].

Twee maanden geleden pakte ik toch de fiets naar het testcentrum, al had ik mij liever een pad gezocht naar restaurant De Blauwe Gier. En dat terwijl ik geen varkensschnitzels lust. De wachtrij langs en drie schijnambtenaren met een flexcontract verder, stond een onderbetaalde zorgmedewerker[3], een Marokkaan met de allermooiste bruine ogen van de hele wereld.

Zal ik me nog een keer laten testen?

Rabia


[1]     Koran 9:31, bron: www.quranwow.com. Het woord ‘geestelijken’ in dit vers / teken wordt doorgaans vertaald met priesters of monniken en heb ik hier vrij vertaald. De vertaling ‘schriftgeleerden’ is wel gebruikelijk.

[2]     Bijbel Mattheus 26:41.

[3]     #voor14 De NOS berichtte afgelopen donderdag, dat de lonen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zogenaamd historisch hoog zijn https://nos.nl/artikel/2393550-personeelstekort-leidt-tot-hogere-lonen-in-veel-sectoren-nog-nooit-gezien, gezien 15-08-2021. Woorden zoals laag en hoog zijn subjectief. Voor een ex-horecamedewerker die ongeveer bruto 10 euro per uur verdient lijkt het salaris van een testmedewerker misschien hoog, maar voor een flexmedewerker bij een teststraat ligt het salaris doorgaans nog altijd rond de euro 12,50 bruto. https://www.werkzoeken.nl/salaris/teststraat-medewerker/: gezien 15-08-2021.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie