Geschreven door Samira I. Ibrahim en Wietske Merison. Aan de hand van een serie artikelen schenken zij aandacht aan de unieke visie van Saïda Franken op kunst en creativiteit evenals aan het werk dat zij produceert.
Waar werkt Saïda momenteel aan met haar stichting Salaam Art?
In drie eerdere artikelen van deze reeks leerden we Saïda kennen, lazen we over haar magnum opus, De 25 profeten in de Koran , en zagen we haar door de ogen van haar studenten . In dit artikel geeft ze ons een inkijkje in de projecten waar ze op dit moment mee bezig is.
Project Rugzakje
Vanuit Stichting Salaam Art is Saïda bezig met een ambitieus project waarin de helende werking van kunst centraal staat. “Ieder mens heeft in dit leven een rugzakje te dragen. We dragen daarin onze herinneringen en ervaringen, onze familieverhalen, onze hoogste toppen en diepste dalen. Onze rugzakjes beïnvloeden ons, ze maken dat we op een bepaalde manier in het leven staan. Soms, als een mens veel zware tijden heeft gekend, kan het rugzakje een ballast worden. Dan kan het ons belemmeren om verder te gaan of om hogerop te komen. Met Project Rugzakje hopen we zowel kinderen als volwassenen meer inzicht te geven in hun eigen rugzakjes en hen door middel van verschillende kunstvormen de handvaten te geven om hun rugzakjes op een goede manier te kunnen dragen.”
Het project zal bestaan uit één boekje dat zich specifiek richt op kinderen, maar ook het kind in de volwassenen, en één boekje dat zich richt op volwassenen. Daarnaast liggen er plannen voor een creatief werkboek, cursussen en workshops. “Ook daarin staat het vinden van je eigen beelden, metaforen en de weg naar je eigen innerlijke wijsheid op een creatieve manier centraal”.
Driehoekje leert over dankbaarheid
Binnenkort komt alweer het vierde boekje uit de kinderboekenreeks over de vrienden Rondje, Blokje en Driehoekje uit: Driehoekje leert over dankbaarheid. Wat deze succesvolle kinderboekenreeks zo bijzonder maakt is dat het niet alleen leesboekjes, maar ook doeboekjes zijn. Zo bevat elk boekje naast een verhaal met prachtige tekeningen van Saïda, ook verschillende creatieve opdrachten en meezingliedjes zonder muziekinstrumenten. Een team van vrijwilligers van Salaam Art draagt hieraan bij, waaronder bijvoorbeeld Wietske Merison, die als schrijver en componiste haar bijdrage levert. Saïda legt uit: “Ook in de kinderboekjes proberen we verschillende kunstvormen te combineren, om de kinderen op zoveel mogelijk niveaus te inspireren en laten leren.”
In elk van de boekjes staat één van de vrienden centraal en leven en leren we met hen mee op hun avontuur. Zo leerden we met Blokje over het beheersen van je boosheid en over vriendschap, en leerden we met Rondje over de Ramadan. “De boekjes zijn geworteld in de islamitische traditie en bieden de kinderen ook vanuit die traditie wijsheden en handvaten. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld hoe de profeet Mohammed, vrede zij met hem, omging met boosheid, of hoe de islam ons leert met onze vrienden om te gaan.”
Het nieuwste boekje gaat over dankbaarheid, ook een onderwerp waar vanuit islamitisch perspectief veel over te zeggen is. “Dankbaarheid, shukr, is een medicijn voor jaloezie. Wanneer we ons realiseren dat alles wat we hebben een cadeau is van Allah, en dat er een grote wijsheid schuilgaat achter zijn verdeling, zullen we zien hoe ontelbaar veel zegeningen ons gegeven zijn; dan kunnen we niet anders dan dankbaar zijn.”
Samenwerking met Dialogue Matters
Samen met Dialogue Matters, dat gericht is op het organiseren en faciliteren van dialogen in organisaties, biedt Saïda vanuit Stichting Salaam Art verdiepende workshops aan bij verschillende stichtingen, organisaties en scholen door heel Nederland waarbij er meer bewustzijn wordt gecreëerd omtrent kunst vanuit een islamitisch perspectief. Zo werd er bijvoorbeeld een workshop verzorgd onder de titel ‘Cultuureducatie en islam’ op uitnodiging van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) waarbij de volgende vraag centraal stond: “Wat is er wel en niet mogelijk en hoe gaat lesgeven in cultuuronderwijs eraan toe op Islamitische scholen?”.
Deze workshops worden op maat aangeboden. Is jouw organisatie, stichting of school geïnteresseerd in soortgelijke workshops? Neem dan gerust contact op met Stichting Salaam Art via: info@salaam-art.nl.
Volg ons op social media