Voorpagina Algemeen, Gastarbeiders, Recensies

Paradise Now duizend Oscars waard

Ata Kirat is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Morgen vindt de oscar-uitreiking plaats en één van de kanshebbers voor deze awards is Paradise Now. De film ‘Paradise Now’ is een psychologische thriller over twee jonge Palestijnen, die worden gerekruteerd om een dubbele zelfmoordaanslag te plegen in de straten van Tel Aviv. Gewapend met een bomgordel op zijn lichaam slaat bij één van de jongens de twijfel toe. De controversiële film ontving eerder een Gouden Kalf op het filmfestival in Utrecht, een European Film Award tijdens het filmfestival van Berlijn en een Golden Globe in Los Angeles. ‘Paradise Now’ is genomineerd voor de meest prestigeuze filmprijs van de Verenigde Staten in de categorie Beste niet-Engelstalige film.

In mijn beschaafde wereld en hopelijk ook in die van u krijgt ‘Paradise Now’ de filmprijs die het verdient. Als het een Oscar is, een Oscar. De handtekeningenactie van de familieleden van de Israëlische slachtoffers, die zijn omgekomen door Palestijns geweld, kan ik wel begrijpen . Ik ben ook een mens, ik draag ook een leven. Voor de Israëlische diplomaten en de Joodse lobbygroepen in de VS, die grote druk uitoefenen op de Organisatie van de Oscar-uitreikingen om ‘Paradise Now’ niet in de etalage te zetten als ‘Palestijns’, heb ik géén goed woord voor over. Zij hebben een politieke agenda.

Zij zijn bang dat de erkenning van ‘Paradise Now’ als Palestijnse inzending voor de Oscars, niet alleen de kwade politiek van Israël bekritiseert op het witte doek, maar ook een zekere legitimiteit geeft aan de Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetter. Daar is hen het om te doen. Het gesteggel over nationaliteit dient ter afleiding en is slechts een dekmantel voor de dingen die achter de schermen gebeuren. Israëlische diplomaten en de AIPAC lobbyen, chanteren en proberen de organisatie van de Oscars met grote geldsommen op andere gedachten te brengen.

Israël zal alle tentakels van de Israëlische lobby gebruiken om ervoor te zorgen, dat Paradise Now geen Oscar krijgt zondag. Zionisten in Israël en elders zijn al vier decennia bezig om de publieke opinie te vergiftigen met hardnekkige leugens dat de Palestijnen als volk niet bestaan, dat Palestina niet bestaat. De film van Hany Abu-Assad kan de jarenlange inspanning van zionisten, die een politiek van ontkenning voeren en daarmee de aanwezigheid van Palestijnen in de bezette gebieden niet erkennen, en de bezetting van Palestina door Israël steeds van de hand doen als ónzin, in één klap ongedaan maken. Daar schuilt de angst in.

Paradise Now gaat niet over verheerlijking van terreur maar over de menselijke aspecten van plegers van zelfmoordaanslagen, die wij anders niet te zien krijgen. De populariteit van films als Paradise Now, Syriana en Munich zijn eenvoudig te verklaren. Wij mensen omarmen films als dezen, omdat wijzelf figuranten zijn in een film waar we niet in willen spelen. Het leven is een film, waar we van tijd tot tijd aan willen ontsnappen, Om vervolgens op zoek te gaan naar de ‘waarheid’ in de bioscoop. Het lijkt wel of wij mensen films nodig hebben om ons te blijven herinneren aan een realiteit, die we buiten de bioscoopzaal niet willen zien.

Paradise Now toont het menselijke gezicht van zelfmoordenaars, dat maakt de film geliefd en omstreden. De erkenning van het 38 jaar durende leed van het Palestijnse volk is als u het mij vraagt meer dan een Oscar waard.


Ata Kirat is columnist voor o.a. www.dejongejournalist.nl. Hij is van Turkse origine, maar geboren en getogen in Nederland en ook hij blijft hier! Hij schrijft meestal over hete politieke hangijzers, waar politici ons niet altijd het fijne van vertellen.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie