Voorpagina Ervaringen, Politiek

Gedachtegoed Erbakan blijft bestaan

Vijf partijen opgericht, waarvan vier zijn gesloten. Gevangenisstraf uitgezeten. In totaal 15 jaar uitgesloten van deelname aan verkiezen. Een coup van het leger overleefd. Hij gaf nooit op. Hij was een doorn in de ogen van velen die geen regimeverandering wilden. Prof. dr. Necmettin Erbakan is te plaatsen in de rij van leiders die bewustzijn, vooruitgang en ontwikkeling wilden voor Turkije. Het volk verloor zijn hoop en moed toen Adnan Menderes werd opgehangen nadat hij werd veroordeeld door een valse rechtbank van de coupplegers. Liegen en bedriegen werd de handelswijze van het leger.

Necmettin Erbakan is vooral bekend om zijn snuggere opmerkingen over de economie, industrie en handel. Hij studeerde als beste leerling af en begon vanaf het tweede studiejaar aan de universiteit. Hij was een genie op het gebied van techniek. In de jaren 50 studeerde hij door aan een Duitse universiteit en behaalde daar zijn graad. Vervolgens keerde hij terug naar Turkije. Hij was op 27-jarige leeftijd de jongste hoogleraar die het land heeft gekend. Hij liet zien dat door hard werken heel veel te bereiken is als je intentie zuiver is en je altijd gelooft in je doel.

Bij velen staat hij bekend als een islamist die Turkije wilde veranderen in een Islamitisch land. Hij heeft de orgaisatie Milli Gorus opgericht. Simpele zielen zien niet in dat hij juist door het oprichten van Milli Gorus radicalisme in de regio heeft ingedamd. In die periode roerde Iran en het Midden-Oosten zich en ook in Turkije waren er vele problemen door de onderdrukkingen van minderheden en religieuzen. In tegenstelling tot het gebruik van bekende voorwerpen voor moslims (baard, tesbih, djellaba en kalotje) was hij een gebruiker van Westerse kledingstijl: een pak, overhemd en stropdas. Hij zag er altijd netjes en representatief uit, daarmee aangevend dat het Islamitische leven te combineren was met een Westerse stijl van kleden.

Hij kwam in een tijd toen de gevestigde partijen totaal geen uitkomst boden. Toen hij sprak, had hij het over projecten, cijfers, het verminderen van de rente aan IMF, de potentie van de Turkse jeugd, de potentie van Turkije om zelf te produceren in plaats van afhankelijk te zijn van andere landen en het proces van toetreding tot de Europese Unie. Zonder politieke leiders als Adnan Menderes en Necmettin Erbakan zouden wij nu spreken over een totaal geseculariseerd Turkije. Turkije zonder Islam. Turkije zonder een Islamitisch bewustzijn. Het is Necmettin Erbakan geweest die velen heeft onderwezen en aangezet om na te denken over de eigen identiteit. De huidige politieke leiders zijn door hem begeleid en onderwezen. Personen als president Abdullah Gul, premier Recep Tayyip Erdogan en vele ministers zijn zijn discipelen. Zelfs Turgut Özal, een van de meest geliefde presidenten van Turkije, is dankzij hem in de politiek gestapt. Het is ongekend hoe Erbakan zijn stempel heeft gedrukt op de Turkse politiek en deze man zijn organisatie Milli Gorus over de hele wereld heeft weten te organiseren. Hij is de persoon geweest die de Islamitische landen wilde verenigen met zijn project D-8.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan is overleden op 27 februari 2011. Een dag voor de coup van 28 februari 1997 en heeft die dag zo niet nogmaals hoeven te herleven. De plegers van de coup zouden zich diep moeten schamen. De verantwoordelijken zijn tot de dag van vandaag niet berecht: het zou het Turks rechtssysteem sieren als deze ‘verdedigers van het laïcite’ zouden worden berecht. Het leger moet de wil van het volk respecteren en niet constant een complot bedenken.

Inmiddels gaat het redelijk goed in Turkije. Er is een stabiele democratie die ruimte geeft aan verschillende geluiden van minderheden en andersgelovigen. Dat hebben wij deels te danken aan Necmettin Erbakan die zijn leerlingen heeft geleerd om te denken in projecten, ontwikkeling, respect en acceptatie van andersgelovigen, zelf produceren i.p.v. kopen, investeren in eigen land, hard studeren, strijden met argumenten en ideeën. Hij heeft een werkwijze onderwezen waardoor wij daar nu de vruchten van plukken. Necmettin Erbakan is geroemd door velen toen het bekend werd dat hij was overleden.

Hij is weliswaar als persoon overleden, maar zijn gedachtegoed blijft bestaan: hij leeft voort in de vele studenten en politici die hij heeft geïnspireerd. Dat is wat men wil achterlaten bij zijn overlijden. Hem is dat gelukt. Zelfs de huidige generaal Kosaner spreekt met lof over zijn grote en positieve bijdrage aan Turkije en de Turkse samenleving.

Leiders uit de hele wereld waren aanwezig bij zijn begrafenis, terwijl Necmettin Erbakan had verzocht om een bescheiden ceremonie. Ik wens zijn familie veel sterkte.

“Voorwaar, aan Allah behoren Wij, en voorwaar, tot Hem zullen Wij terugkeren” (Bakara vers 156).

Prof. Dr. Necmettin Erbakan 29 oktober 1926 – 27 februari 2011

Voorzitter studenten-vereniging SUN

Lees andere stukken van Harun