Voorpagina Algemeen

De kunst van het Hijabifiseren

Alhoewel ik geen hijab draag, heb ik wel het één en ander aan ervaring met de mannelijke variant ervan: de baard! Vanuit die optiek, én de vele vragen en ervaringen van meiden uit mijn omgeving, heb ik een aantal tips opgesteld voor degenen die erover denken om een hijab te gaan dragen. Doe er je voordeel mee!

1- Groei erin; kiezen voor de hijab is geen beslissing van één dag. Een hijab is niet alleen maar een stuk stof die je kleding completeert. Het is een lifestyle waar je voor moet kiezen en waar je in moet groeien.

2- In den beginne was er…; Besef dat een hijab niet het begin vormt van je ‘moslimisering’. Het is een verdere stadium in een proces dat meestal maanden zo niet jaren geleden is begonnen: verankeren van je gebeden in dagelijks routine, intenser bezig zijn met islam en spiritualiteit en veelvuldig bezoeken van islamitische activiteiten  zijn vaak voorlopers op je beslissing.

3- Rolmodellen; zoek één of meerdere rolmodellen en observeer hoe zij de hijab dragen. Hoe combineren zij het, welke stijl gebruiken zij voor het vastbinden, in hoeverre is er discrepantie tussen de hijab en het gedrag, etc. Maak op basis van deze observaties je eigen keuze qua stijl.

4- Vriendinnen; Sluit vriendschap met één (of meerdere) van deze rolmodellen en vraag ze het hemd (hijab) van het lijf! Maak gebruik van hun ervaringen en neem hun tips mee in je eigen voorbereiding.

5- Vergeet je familie en vriendenkring niet; betrek je hele omgeving  bij je (ingrijpende) keuze voor de hijab en bereid iedereen voor op je veranderde uiterlijk. Organiseer bijvoorbeeld een ‘hijab-party’ op de eerste dag zodat iedereen op een relaxte manier kennis maakt met jou als ‘hijabi’.

6- Bewuste keuze; je keuze voor een specifieke bindstijl, stofgebruik, combinatie met andere kledingstukken etc moet een bewuste keuze zijn. Alleen jij weet hoe sterk je in je Islam staat en op welke wijze je dat tot uiting wilt brengen in je hijab.

7- Intentie; wéét waar je het uiteindelijk voor doet. Met alles erop en eraan is het uiteindelijke toch een keuze die je maakt in gehoorzaamheid aan je Schepper. Als jij deze keuze kunt verantwoorden tegenover Hem, heeft niemand verder enig recht om jou een andere hijab of hijab-stijl op te leggen dan waar jij voor hebt gekozen.

8- Beproeving; je zult na je keuze voor de hijab veelvuldig beproefd worden. Er zullen genoeg momenten zijn waarop je zin zult hebben om je hijab af te rukken. Besef dat deze beproevingen slechts tot doel hebben je standvastiger te maken!

9- Balans; als je alle bovenstaande zaken goed in acht hebt genomen dan betekent het dat je in je gedrag, opvattingen, normen en waarden dezelfde persoon zult zijn na de hijab als daarvoor. ‘Verander’ je met je hijab in méér zaken dan alleen het uiterlijk dat heb je toch echt iets fout gedaan!

Aanvullingen op deze tips, met name van hijab dragende dames, zijn van harte welkom!

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van