Het moge duidelijk zijn: NL is veranderd! Zie de uitslagen. De grootste verliezers waren vandaag: D66, CDA, VVD en Leefbaar. Het linker gedeelte van de politiek werd door het Nederlandsche Volk met open armen ontvangen en heeft vanavond waarschijnlijk vele haram-versnaperingen (alcohol) te slikken.
En alsof politiek niet saai genoeg is, vult Nederland 3 er nog ruim een uur aan zendtijd mee. Paul Witteman en een aantal politici op de dansvloer tijdens de PoliticsNightFever.
Wouter Bos had moeite om zijn tanden te verbergen voor VVD incasseerder van Aartsen. Die had zijn best namelijk gedaan om zich af te zetten tegen de PvdA, maar moet nu met hoofdpijn kijken naar de fors gegroeide partij. Jaaaaa, verdomme 671 zetels erbij landelijk. Das niet niks!
foto: ANP
Daarnaast hadden we nog ene tante van der Laan: "De kiezer weet niet wie wij zijn. Wij willen teveel tegelijk." en verderop: "wij moeten bij onszelf te rade gaan". Dat zeg ik, Gamma! Wel leuk u een aantal maanden als lijsttrekker gezien te hebben. Ook lijkt ze nu niet meer zo pro-actief in het debat en heeft ze wat meer bedenktijd nodig: "U kunt begrijpen dat ik niet al mijn antwoorden paraat heb zo na de uitslag" op de vraag of zij in tegenstelling tot PvdA misschien iets te weinig is wakkergeschud door Pim Fortuyn de afgelopen jaren. Gebruik een hulplijn tante!
Het is erg grappig om te zien hoe de grote verliezers terugkrabbelen na de uitslag. Zo feliciteerde van Aartsen de glimlach van Woutertje, maar wilde verderop niet net zo sportief antwoord geven op de vraag (ik type het uit mijn hoofd, maar het komt neer op): "Alle ministers zijn campagne gaan voeren in R’dam en hebben daar gezegd dat het zo goed gaat met R’dam omdat rechts het voor het zeggen heeft. Wat is uw reactie op de mening van de Rotterdammers?". VVD zal overigens wel nadenken om misschien een alternatief te vormen voor SP, PvdA en GroenLinks… wannabe…
Oh, vergeet ik bijna het CDA. Verhagen nam het uiteraard op voor Balkje. Hij wilde maar niet toegeven dat zo’n beetje het landelijk gepruts van dit kabinet aanleiding gevormd kan hebben voor deze uitslag. Nee, Verhagen, jullie prijzenswaardige optreden in dit kabinet zal zonder twijfel beloond worden over 14 maanden. 7 maart zegt niets…. ga vooral zo door (zet je vrouw alleen niet in als je erom gaat wedden).
Maar goed, dit roept natuurlijk wel wat actie op voor links. Er moet nu ook werkelijk wat bewezen worden, nu de kiezers de rechtse winter achter zich hebben gelaten. Jan Marijnissen sloot het debat heel interessant af door te zeggen dat hij nu op 53-jarige leeftijd een kans ziet, die hij nooit eerder heeft gezien en waarschijnlijk ook nooit te zien zal krijgen. Ik ben benieuwd of de linkse lente nou werkelijk zo mooi is.
20 Reacties op "De verkiezingsuitslag!"
Hoe zit dat nu met die islam partij??
1 zetel
van Aartsen is dus uiteindelijk opgestapt. Hij geeft het op omdat de VVD wat zetels heeft verloren.
Zo’n leider moet je maar hebben
Marcouch is de eerste Marokkaanse ‘stadsdeelburgemeester’
zie telegraaf.nl en beetje scrollen naar beneden
Wat een uitslag. De gemeentes hebben al door hoe het moet. Nu hopen dat het volgend jaar ook begrepen wordt en we definitief af zijn van dit kabinet. Ik hoop dat er iets moois uitrolt.
Nu niet achterover gaan leunen, volgend jaar tijdens de landelijke verkiezingen moeten we onze stem weer laten horen!
Hehe, we kunnen weer wat vrijer ademen. Iedereen gefeliciteerd; ook de verliezers ;)
Umar, je haalt wel erg hard uit naar Lousewies van der Laan. Ik heb zelden een verliezer in de politiek gezien die zo eerlijk het verlies toegaf en daarbij de schuld helemaal bij de eigen partij durfde neer te leggen. Hulde daarvoor.
Rotterdam gaat weer een gewone stad worden met alleen maar ROTTERDAMMERS en LR gaat zijn wonden likken,4 jaar tweedracht zaaien heeft hen uiteindelijk niets opgeleverd en de echte Rotterdammers laten zich voor geen 2e keer pakken door dat stelletje neppoliticusssen die geen van allen ook maar iets hebben verbeterd in de stad.
ROTTERDAM IS WEER ROTTERDAM geworden nu alleen nog een rooie Burgemeester terug en dan starten we opnieuw en gaan we de puinhopen van Pastors en CS opruimen en gewoon weer aan het werk
De overgrote meerderheid van de allochtonen heeft links gestemd. Vraagje: zijn deze allochtonen ook links? Denken, voelen en handelen ze progressief? Omarmen ze de linkse standpunten over abortus, euthanasie, vrouwenemancipatie, etc. daadwerkelijk? Ik zou het op prijs stellen hierop een reactie te ontvagen, waarvoor alvast bedankt.
Klinkt positief allemaal, maar is deze vreugde niet net zo naÃef als de dwaze vreugde van fortunisten 4 jaar geleden? Mensen stemmen kennelijk maar wat. De ene keer LR, de andere keer PvdA. Bovendien heeft de LR nog steeds veel stemmen getrokken, en is de winst van de PvdA vooral aan allochtonen te danken: kortom: een grote tweedeling in Rotterdam.
Hoe gaat de PvdA dat oplossen? Ik hoop dat het ze lukt, maar in hun verhaal tot nu toe hoor ik weinig reden tot hoop.
Ik heb groenlinks gestemd…maar het was kantje boord. Het is dat ik net lid ben geworden van GL – want sommige van hun anti-autoplannen…pfff ik weet het niet hoor :)
Is dat slecht? of iets zorgwekkends? dat allochtonen vooral op de PvdA stemmen. Nee, misschien een van de weinige partijen waar ze zich in kunnen vinden. Wel vind ik dat er meer verdiept moet worden in de partijprogramma’s… dan zou er namelijk ook massaal door deze allochtonen op de SP en GroenLinks gestemd worden. Dat zie je al wel veel sterker terug in de generaties die hier geboren/opgegroeid zijn
Balkenzijnellende verleden tijd……….
Nog niet, aangezien gemeenteverkiezingen geen landelijke verkiezingen zijn.In een moeilijke tijd heeft Harry Potter
het toch maar aangedurft om in zijn
eigen woorden daadkracht te tonen en
volgens zijn christelijke normen en waarden en in volle overtuiging een moeilijke taak op zich te nemen. Nu zijn de verhoudingen in de gemeente politiek anders komen te liggen. Ik wacht zelf voornamelijk op een verschuiving in de amerikaanse senaat. Ik denk ook dat we in de omgang met onze buren mensen in de tram en mensen op straat in vele hogere mate bepalen hoe nederland eruitziet dan onze politieke leiders in Den Haag.
Beste Umar Mirza, zou jij, als schrijver van het stuk over de verkiezingsuitslag, misschien mijn vraag daarover willen beantwoorden? Alvast bedankt!
Geen probleem wampie,
Ik sta niet te trappelen om allochtonen en autochtonen apart te analyseren, maar goed… het is wel een belangrijk punt geweest de afgelopen verkiezingen.
Ik denk dat het imago van linkse partijen de allochtonen sterk aanspreekt, namelijk: opkomend voor de zwakkeren of de minderheden onder het volk. Het gros van de eerste generatie allochtonen heeft zich nooit verdiept in partijprogramma’s, het zou toch weer PvdA worden. Wat opmerkelijk is, is dat ik om mij heen steeds meer jongeren zie die wel links willen stemmen, maar niet meer voor het PvdA. GroenLinks en SP zijn duidelijker voor ze. Misschien omdat deze generatie zich wel iets meer begint te verdiepen en het nut van stemmen inziet of uberhaupt de programma’s kan lezen en begrijpen. Het grootste gedeelte van de allochtoonse stemgerechtigden zullen waarschijnlijk tot in hun graf op de PvdA stemmen. De eerste generatie zal zich ook niet verdiepen in euthanasie en vrouwenemancipatie etc…
Dus kortom… steunen ze werkelijk de linkse standpunten? Nee. Die kennen ze waarschijnlijk niet eens voldoende. Ze gaan er vanuit dat PvdA opkomt voor wat minder rijken, voor minderheden, wat meer richting cohesie is gericht, etc…
Ik heb haar met volle respect behandeld. Ik zeg tegen iedere vrouw die ouder is en waar ik respect voor heb ’tante’. Een gewoonte uit pakistan, waar ‘aunti’ wordt gebruikt.
Voor de rest zijn het bevindingen gepresenteerd door haarzelf, o.a. door toedoen van Paul Witteman. :-)
Wat mij persoonlijk aanspreekt in de PvdA is “solidariteit met elkaar” We leven met elkaar samen en moeten er samen iets moois van maken (wat mij betreft dan).
Maar als kritische kanttekening denk ik dat dit wel in moet houden dat mensen zich individueel moeten kunnen ontplooien door zelf initiatieven te nemen.
Dus kun je mij waarschijnlijk aan de “rechterkant” van de PvdA of aan de “linkerkant” van de VVD plaatsen (als je graag in hokjes denkt), maar omdat de VVD de laatste tijd zo anti-allochtoon is was de keuze wat mij betreft niet moeilijk.
Oja, tijdens het invullen van de vragen van stemwijzer.nl kwam ik uit op het CDA. Maar ik moet hier wel bij zeggen dat de vragen die ik te beantwoorden kreeg absoluut niet bovenaan mijn prioriteitenlijst staan.
Religie en staat moeten volgens mij trouwens gescheiden blijven, al mogen bepaalde religieuze waarden (zoals solidariteit) natuurlijk wel op zichzelf een beleidsthema zijn.
@ Abdul Hafiz
*”Maar als kritische kanttekening denk ik dat dit wel in moet houden dat mensen zich individueel moeten kunnen ontplooien door zelf initiatieven te nemen.*
*Dus kun je mij waarschijnlijk aan de “rechterkant” van de PvdA of aan de “linkerkant” van de VVD plaatsen (als je graag in hokjes denkt), maar omdat de VVD de laatste tijd zo anti-allochtoon is was de keuze wat mij betreft niet moeilijk.”*
Merk je niet dat PvdA juist minder sterk uitkomt voor het linkse karakter. Ze neigt al enigszins richting rechts, misschien moet ik voorzichtiger zijn en zeggen dat ze meer richting het midden gaan. Zo spreken ze niet duidelijk uit dat ze met GroenLinks en SP een coalitie willen vormen en krijg je toch karaktertrekjes die dat ook benadrukken. Het wordt even afwachten…
Volgens Henk is Rotterdam weer van de Rotterdammers. 7 van de 13 kiesdistricten zijn gewonnen door LR en Pastors heeft meer dan 68000 voorkeurstemmen gehad.Dat is meer dan die van de PvdA- en SP lijsttrekkers samen ! De allochtonen zijn inderdaad niet links (vrouwenrechten, abortus,oh lala) maar hopen op betere tijden onder links.Hun goed recht.Overigens zal de PvdA na de landelijke verkiezingen weer aangewezen zijn op de CDA (of VVD ?), omdat regeren met de SP volstrekt onrealistisch is.Hun rigide ultra-linkse (post-marxistische)opvattingen doen Wouter Bos rillen (hij is ex Shell topman weet je nog wel).
Johan,
“de waarheid ligt vaak in het midden” denk ik dan.
Maar een sterke overheid op het gebied van veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer is denk ik onontkoombaar.
Anders krijgen we artsen die patienten dood laten gaan omdat dat goedkoper is dan genezen (zoals energie maatschappijen nu al veel minder in onderhoud en aanleg investeren, een black-out eens in de zoveel tijd is goedkoper)
Openbaar vervoer moet vooral overal aanwezig zijn en snel en goedkoop mensen op hun plek van bestemming brengen, waarom zou je een bus door een dorp laten rijden als er toch niet genoeg mensen wonen om winst te maken?
En ga zo maar door.
Aan de andere kant veranderd de wereld constant en kan een overheid daar nooit snel genoeg op inspelen. Alleen het eigen initiatief van mensen kan dat volgens mij.
Ondernemers die zelf initiatief tonen zijn volgens mij de motor van elke economie en moeten zich daarom ook zo goed mogelijk kunnen ontplooien, binnen de wettelijke spelregels natuurlijk.
Maar dan moeten die spelregels wel toegepast en consequent gehandhaafd kunnen worden.
Zo denk ik erover.