Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk

Ik wil trouwen…!

Juist ja. Dat is duidelijk. Het is de gelijknamige titel van het boek van schrijfster Gada Abdel Aal.  Gada omschrijft in haar boek een aantal hilarische situaties dat haar overkomt wanneer men om haar hand komt vragen. Waar ik het graag over wil hebben, heeft te maken met de titel van dit stuk. De zin ‘Ik wil trouwen…”

Want Gada heeft groot gelijk! Laten we eerlijk wezen, een moslima die roept ‘Ik wil trouwen!’ wordt door naar mijn mening bekrompen (voornamelijk vrouwelijke) leden van de gemeenschap scheef aangekeken. Het wordt zeer ongepast geacht om als islamitsche (jonge) dame dit soort uitspraken te doen. In mijn optiek klopt dit niet helemaal. Alsof alleen de mannen de behoefte hebben om dit te willen en de dames maar als makke lammetjes moeten wachten totdat de ware aan komt zetten. Zij kunnen in alles initiatief tonen door te gaan studeren en te werken, maar aangeven dat ze willen trouwen, ho maar! Wat een onzin zeg.

Ik maak geen grap als ik zeg dat het not done is voor een moslima om naar een jongeman te stappen en hem via haar mahram (een familielid waarmee je niet kan trouwen) ten huwelijk te vragen. Dan is ze te geëmancipeerd, te modern en “kan dan toch niet een vrome moslima zijn!?”

Yeah right!

Aan de andere kant, zouden de dames überhaupt wel het initiatief willen nemen vanwege de romantische films en verhalen uit Hollywood, Bollywood of Zwollywood (het is maar net waar je into bent) waar ze aan bloot worden gesteld? Waarbij de man altijd het initiatief neemt en de dames als damsels in distress worden geportretteerd en afwachten om gered te worden van het geroddel van bovengenoemde boosdoeners.

Hoe gemakkelijk is het dat we vergeten dat Khadija (ra) Profeet Muhammed (vzmh) ten huwelijk heeft gevraagd via een vriendin notabene. Men zou het als een eer moeten zien als een vrouw het lef heeft om haar interesse te tonen. Zij ziet dan oprecht de kwaliteiten van een persoon waarmee zij de rest van haar leven wil delen. Wellicht is dit een goed voorbeeld waarbij er meer waarde wordt gehecht aan de cultuur dan aan de Sunnah?

Dus als er dan kandidaten langskomen die je niet  ziet zitten en de ware Prins op de zwarte kameel zijn intrede nog niet heeft gemaakt, wat moet je dan?

Dus totdat Ware Ali aan komt zetten, dien ik volgens de bekrompen roddeltantes thuis te blijven en mijn leven aan mij voorbij te laten gaan. In your dreams! Ik laat  mijn leven niet leiden door anderen. Want trouwen vanwege het concept trouwen, is een belediging aan het huwelijk dat door onze Profeet (vzmh) is omschreven als het vervullen van de helft van onze Deen (Islam). Het is algemeen bekend dat Allah de situatie van mensen niet zal veranderen totdat ze verandering bij henzelf te weeg hebben gebracht. Dus dat doelloos thuis blijven zitten, zal dan ook niet helpen. Ik ga de wijde wereld zelf wel verkennen tot ik mijn leven mag delen met iemand die mij (nog) dichter bij Hem zal brengen.

Gezien de verontrustende tendens, hier uitvoerig beschreven door een felbegeerde moslim die in de omgeving van Rotterdam ronddwaalt met de naam AK, ziet het er allesbehalve rooskleurig uit. Ik bereid me al mentaal voor op een leventje met 30+ katten, benamingen zoals oude vrijster en op mijn 60ste alsnog met juffrouw te worden aangesproken.

Ik heb zoveel respect voor de dames die het heft in eigen handen hebben genomen. Er rest mij niets anders dan me hard op af te vragen of er nog wel echte mannen zijn die dat aankunnen.

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika