Voorpagina Maatschappelijk

Internationale Vrouwendag

Vandaag, ben ik een beetje jarig en sta ik en miljoen andere Eva’s in de belangstelling. Prima hoor, zo’n vrouwendag. Maar toch voel ik me net een pak halfvolle melk. Vol, omdat vrouwen vandaag in het zonnetje worden gezet en half omdat wij vrouwen al een paar duizend jaar een tekort aan recht hebben.

En zo vieren een groep roofwezens, genaamd De Man (kenmerken: extreem behaard en een vreemd hangerig ding tussen de benen) slechts eenmaal per jaar verjaardag, want de mannen zijn al tevreden genoeg en hebben niets extra’s van God nodig.

Eigenlijk moet de springerige feminist in me een stoelendans gaan houden, maar toch heb ik daar geen zin. Gelijkheid, is ontzettend belangrijk maar het blijft voor mij een vraag of zo’n vrouwendag wel de gelijkheid tot z’n recht brengt.

Vrijheid en rechtvaardigheid voor vrouwen, betekent voor een lerares in Turkije haar hoofddoek ophouden en voor mijn Iranese collega-eva in Teheran een kleinere zwarte gewaad. Het maken van eigen keuzes, waarin we vrijheid kunnen proeven is van essentieel belang of we nu de appel plukken of niet. Dat maken we tegenwoordig zelf wel uit.