Voorpagina Ervaringen

Mijn ‘bovenste la’

Ik heb vandaag geschiedenis geschreven. Wel op huiselijk niveau, maar voor mij betekent het heel wat. Als ik dit 5 jaar geleden zou hebben gedaan, zou ik het allemaal weggegooid hebben. Maar nu ik het na bijna 10 jaar weer zie, denk ik ze toch maar goed op te bergen. Ik heb vandaag namelijk mijn bureau na vele jaren opgeruimd. Als ik wat specifieker ben, heb ik het over mijn bovensta la. Je mag me een viespeuk vinden of een slordig iemand, maar dat is niet waar. Ik wilde die la nooit opruimen, omdat ik er nooit gebruik van heb gemaakt. Nu ik teveel administratie heb, heb ik die bovenste la weer nodig. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu toch in zo’n 20 minuten mijn jeugd weer eens heb doorgenomen (waar ik me overigens nog steeds in bevind).

Mijn bovenste la gaat ‘way back’.

In het oude huis (hier om de hoek) waar ik woonde, had ik ook al zo’n bovenste la in mijn bureau. Ik keek er nooit in, maar als ik een papiertje ofzo van school kreeg, stopte ik het in mijn bovenste la. Bij het verhuizen (1995) kreeg ik van mijn gulle ouders een nieuw bureau en ik heb alle papiertjes uit mijn oude bovenste la omgekieperd in mijn nieuwe bovenste la. Het feit dat mijn huidige bovenste la door het gewicht van alle rotzooi kapot is gegaan, is ook een reden voor de schoonmaak van vandaag.

Wat heb ik zoal gevonden in mijn la:

Sport

zwemdiploma a, zwemdiploma b, haags schoolzwemvaardigheidsbevret a, wakzwemcertificaat, hockeycursuscertificaat, certificaat jeugd sport stage project, verkeersdiploma (dit zag ik als een fietssport), certificaat wimbledon op straat, certificaat handbaltoernooi, certificaat tafeltennistoernooi, schoolvoetbaltoernooi certificaat, sportdiploma scholierenolympiade, certificaat basketbaltoernooi

Vrijdagmiddag hobbymiddag

Ik heb altijd al gehouden van tekenen. Heb er lang niets meer aan gedaan, maar ik hield ervan om gekke situaties te tekenen met gekke poppetjes. Zo vond ik een dikke man met stekels in mijn la. Deze man moest de adjunct-directeur op de basisschool voorstellen. Hij was kaal, maar we maakten altijd grappen dat stekels hem wel zouden staan.
Meester Jos stimuleerde mij altijd om wat te gaan doen met dat tekenen en leerde mij te tekenen in perspectief. Ik had het even gedaan en na 10 minuten was ik het weer zat.

Carriere maken…

Ik heb altijd al gehouden van het leren van nieuwe dingen, maar ben niet altijd disciplinair te werk gegaan. Zo vond ik nog een boete bij de bibliotheek, die ik opliep omdat ik een boek had geleend om stenografie te leren. Ik wilde ook zo snel als de journalisten kunnen schrijven. "Makkelijk als je later gaat studeren", zei mijn leraar toen. Ook vond ik een oorkonde van het Europees Jeugd Parlement… ook nog leuke herinneringen aan.

Daarnaast vond ik AL MIJN RAPPORTEN van de basisschool. Even een aantal doorkijken…

groep 1/2: "Umar kan met iedereen pretting samenwerken. Hij wordt de laatste 2 maanden alleen steeds drukker. Hij is een echte kletskous geworden".
groep 3b: "Umar heeft een voldoende werkhouding. Hij moet er wel op letten goed naar opdrachten te luisteren".
groep 5: "Umar is een rustige jongen" (dan had ik toch nog wat geleerd in groep 4)

Ik ben soms ook erg eenzijdig geweest in mijn presentatie naar mijn ouders toe. In het stapeltje papier zie ik nog zo’n 20 nagekeken proefwerken uit de eerste tot de derde klas. Toen kon ik zonder te leren nog 8en en 9s halen. De 5jes en 6jes schreef ik niet eens in mijn cijferlijst in mijn agenda, laat staan mee naar huis nemen en aan je ouders laten zien om vervolgens tien jaar in je bovenste la te bewaren.

Ik zie ook nog foldertjes van voorlichtingsactiviteiten van vervolgstudies: geodesie, technische aardwetenschappen, werktuigbouwkunde, etc… "Damn, wat bezielde mij toen", denk ik nu.

Erg leuk was het ook om de klasfoto’s door de jaren heen te bekijken. Wat een lelijke bril had ik zeg! Dat kreeg ik pas door in de tweede klas en ik besloot dus om maar lenzen te gebruiken.
Het hardst heb ik kunnen lachen om een stuk dat ik schreef op de middelbare school. Het was een opdracht voor CKV om iets te schrijven waar je een groot publiek mee bezig kunt houden. Dus ik schreef voor mezelf een tekst om als standup comedian op te voeren. Het ging over onze tafelvoetbalwedstrijden in de moskee en de leraar op school die altijd heel lang op de wc zat (waarschijnlijk door de 6 sinaasappels die hij naar binnen werkte op een middag).

Ach… ik denk dat ik mijn bovenste la maar zo laat. Misschien moet ik er over 10 jaar weer eens inkijken en dan zal ik lachen om de gekke dingen die ik tot dan toe weer gedaan zal hebben. Ik zal dit stukje uitprinten en erbij doen.

Oh, bovenste la, ik hou van je…