Voorpagina Politiek

knock knock it’s me

Tjah, "als hij niet naar buiten mag, haal ik ‘m naar buiten", dacht Israël met haar knock-knock joke van gisteren. Zo gezegd zo gedaan… Ahmed Saadat (leider van de linkerkant van PFLP) is uit zijn gevangenis gerukt en meegenomen naar keppelland.
Ahmed Saadat is niet zo’n lievelingetje in keppelland. Volgens Israël, hielp hij met de moord op een Israëlische minister in 2001 en dat deed hij weer omdat Israël zijn voorganger, Abu Ali Mustafa, had vermoord. Maar goed… zoals we weten is deze weg uitsluitend voor eenrichtingsverkeer. Hij werd door de Palestijnse overheid onder supervisie van Britse en Amerikaanse agentjes vastgehouden in de gevangenis Jericho. Deze supervisie is onlangs uit angst voor gijzeling teruggetrokken en ge raadt het al… onmiddelijk klopt Israël aan en onderwierp alle gevangenen aan haar gezag.

Wat natuurlijk niet uitgebreid in de kranten staat, is dat daarbij wel twee Palestijnen omkwamen en ruim 20 gewond raakten (waarvan er 1 alweer is overleden aan de verwondingen).

Twee kanten van het verhaal:

Israël vond de daad noodzakelijk

Ehud Olmert: "The Israeli army’s actions had been unavoidable once the international monitors had pulled out"

Israël verdenkt de Palestijnse autoriteiten er namelijk van vele verdachten vrij te laten nadat het toezicht van GB en de VS was afgelopen. Daarnaast is het vertrouwen in de huidige overheid (Hamas) er ook niet en daarmee indirect niet in het monitoren. De Britse minister Straw heeft de Palestijnse autoriteiten herhaaldelijk gewaarschuwd voor deze terugtrekking als de veiligheidssituatie niet zou verbeteren.

De verdachten zullen het proces krijgen dat ze verdienen.

Ehud Olmert: "The will be indicted according to Israeli law and they will be punished as they deserve".

Palestina is uiteraard tegen

Mahmoud Abbas: "What happened in Jericho was an unforgivable crime and an insult to the Palestinian people".

De Palestijnse rechtspraak verklaarde Ahmed Saadat niet medeplichtig bij de moord. Na dreigementen van Israël werd hij toch onder toezicht van Londen en Washington opgesloten. De snelheid waarmee Israël haar inval deed na het vertrek van GB en de VS, doet verdenken dat er een geheime afspraak was of dat Israël de monitoren dwong te vertrekken.

Mahmoud Abbas: "I’m giving the facts. They (the monitors) left at 0920 and the Israelis came in at 0930. How can we explain that?"

Ook wordt Ehud Olmert verweten dat hij hiermee een extra impuls wilt geven aan zijn populariteit onder het volk als zijnde de militaire leider.

Baanbrekend werk van toeschouwers

Weer wordt Palestina bedreigd met het terugtrekken van subsidies als anti-Westerse gevoelens niet afnemen. Alle buitenlandse hulporganisaties die actief zijn in de Gazastrook hebben het gebied gisteravond verlaten.