Voorpagina Cultuur, Ingezonden, Maatschappelijk

Foei Rutte!


”Mustafa! Hebben we nog plek voor al deze Turkse vlaggen?’’, vroeg mijn vader aan mij. ”Ja papa, geef maar. We moeten het wel ergens opbergen. Ik zet ze niet helemaal achterin in de schuur, want als Rutte weg is –ik geloof in een jaar of twee- kunnen we Nederland weer overnemen en terugpakken van de Nederlanders!’’.

Bijzonder gevoel is het eigenlijk: nog nooit heb ik me zo vervreemd gevoeld van Nederland. Proficiat Rutte. Je hebt ‘Dit prachtige land weer teruggegeven aan de Nederlanders!’.

Voor degene die het nog niet gehoord hebben: dit was de slotzin van de heer Rutte na de bekendmaking van de resultaten van de provinciale statenverkiezingen. Natuurlijk is het door mij verzonnen verhaal puur sarcasme, alhoewel ik er van overtuigd ben dat er mensen zijn in dit land –daarmee sluit de minister-president zichzelf niet buiten- die wel het gevoel hebben dat Nederland weer terugveroverd moet worden.

Zou ik wakker liggen van dit citaat als de Mozart van Venlo dit gezegd zou hebben? Nee! Maar de koers van dit land baart me wel zorgen als de premier van dit land gaat spuwen met een gif genaamd ‘polarisatie’. Want laten we even het belangrijkste element verduidelijken van Rutte’s citaat. Hij impliceert met zijn uitspraak dat dit land is afgepakt door niet-Nederlanders, aangezien hij het terug wil geven. Hiermee kan hij moeilijk doelen op de paar duizend asielzoekers, die daadwerkelijk geen Nederlanders zijn. Ik voel me als een Turkse-Nederlander, een persoon met een allochtone afkomst totaal op mijn teentjes getrapt. En als de premier van Nederland, erger nog de premier van alle Nederlanders een dergelijke uitspraak doet, kunnen we het helemaal vergeten met de sociale cohesie in dit land!

Wij dachten nog eens een liberale premier, in hart en nieren te hebben. De VVD, de voorvechter van vrijheid en democratie is nu veranderd in een ideologieloze partij die inspeelt op rijke Hollanders met wat racistische trekjes. Een soort Wilders-light. Alleen dan voor de rijkaards!

Mustafa Emili (20), lid Rotterdamse Jongerenraad en student bestuurskunde Erasmus Universiteit.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie