Voorpagina Algemeen

Hoge bomen vangen veel wind

Het kwaad kent helaas vele gradaties en niveaus. De ene keer manifesteert het zich héél openlijk en zonder schaamte , de andere keer verhult het zich in ‘een deken van goed zedenbeleid’. De ingewikkelde structuur en complexiteit van dit duivels erfgoed maakt het voor ons (de goedwillende leek : ) ) moeilijker om een duidelijk onderscheid te maken tussen goed en kwaad.

Dat bijvoorbeeld Iran het as van het kwaad is, is ons ingestampt door het serene gedachtegoed van de voorzitter van het AVM (Autoriteit Vredes Markten); de Verenigde Staten. Hun ideologisch streven naar een eerlijk en vredig wereld blijft maar haken bij het idee zelf. Ironisch is het feit dat de ’toezichthouder’ zelf tekortkomingen heeft in haar integriteitsbeginsel. Ik doel dan op de grote boekhoudschandelen die uiteindelijk over zijn geslagen in het verfijnd verlengstuk van de VS; het eensgezinde Europa.

Enron en Arthur Anderssen, de voorlopers in Amerika hebben met hun geïnfecteerde gedachtegoed het Europese bedrijfsleven makkelijk doen inspireren. Nu, Ahold volop in de belangstelling staat, komen meer en meer zaken aan het licht. Dit heeft de goedwillende aandeelhouder/investeerder méér doen twijfelen over het waarheidsgehalte van topbestuurders in die grote beursgenoteerde bedrijven. Ik kan best begrijpen dat topfunctionarissen veel verantwoordelijkheid dragen en dat zij veel te verduren hebben maar dat neemt niet weg dat men het vertrouwen mag roven van de ‘eigenlijke eigenaren’ (de aandeelhouders) van het bedrijf zelf. Wie weet hoeveel bedrijven nog meer typetjes kennen als C. van der Hoeven en M. Meurs? Dat bij Ahold de hiaten van ‘het deken van goed zedenbeleid’ wel zijn gesignaleerd, is maar goed ook. Het bevestigt alléén maar de gedachte dat het westen het integriteitsvraagstuk maar eens héél goed moet herzien….