Voorpagina Maatschappelijk

Salarissen en bonussen

Ik snap de commotie rond de topman van energiebedrijf Essent, Michiel Boersma, niet zo goed. Deze beste man zorgt voor een geweldig resultaat, een winst van een paar honderd miljoen en flink wat geld voor gemeentes en provincie, waar ze weer leuke dingen mee kunnen doen. De beloning voor zijn inzet en arbeid: 870.000 euro, waarvan 217.000 euro aan bonus. Een beloning die vooraf al was afgesproken en die gewoon past in het wereldje van de grote bedrijven.

Waarom begint de politiek dan weer te zeuren? Waarom wordt de (in immateriële zin) arme Boersma dan zo neergehaald? Volgens mij gewoon pure jaloezie van de politici, de stakkers die alleen kunnen dromen van zulke bedragen. De minister-president moet het bijvoorbeeld doen met een schamele 130.000 euro, terwijl hij niet een energiebedrijfje maar heel het land moet leiden.

Zouden we betere politici krijgen als topmensen van grote bedrijven tot de politieke arena zouden worden verleid met marktconforme bedragen? Op bepaalde posities in de overheid zou dat misschien niet eens zo slecht uitpakken. Het zou jammer zijn als de beste mensen, qua kennis en vaardigheid, voor het bedrijfsleven kiezen en slechts de ‘tweede rang’ plaats neemt in het kabinet.

Meneer Boersma, geniet gewoon van het geld en doe er wat leuks mee, u heeft ‘t verdiend!

PS: Ik heb geen financiële belangen bij Essent. (Nog niet) 

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van