Volgens het Turkse onderzoeksinstituut Tesev ziet een groot deel van de bevolking in het Midden-Oosten Turkije als een modelstaat waar democratie en islam op een goede manier samengaan. De bevolking in het Midden-Oosten lijkt zo te neigen naar de Turkse bedaardheid. Tariq Ramadan benadrukte dit nog eens en zei het volgende in de New York Times van 8 februari: “Only by exchanging ideas, and not by torture and dictatorship, can we find solutions that respect the people’s will. Turkey’s example should be an inspiration for us”. Dit verlangen naar een democratie is niet verwonderlijk. Om het simpele feit dat democratische stromingen doorgaans populair zijn geweest in de Islamitische wereld.
Bevrijding
De Arabische bevolking heeft zich in het verleden moeten – en moet dat nu nog steeds – onderwerpen aan repressieve regimes die goedgekeurd en in stand gehouden werden door het Westen. Als slecht alternatief kon de bevolking heimelijk de Islamisten steunen. Maar niet ver van de Arabische wereld was daar die bevrijding. Het seculiere Turkije gebouwd op de fundamenten van Mustafa Kemal Ataturk en het fenomeen van de AK partij. De AK partij (een equivalent van het CDA – dat wil zeggen van het CDA van voor het samengaan met de PVV) onder leiding van Erdogan heeft in zijn 9 jaar aan de macht een regering samengesteld, die een constructieve bijdrage heeft geleverd aan de democratie en de mensenrechten in het land. Erdogan, een gelovige moslim en een bekeerde seculier scheidde zich eind jaren 90 af van Erbakans Welzijnspartij. Erdogan kon zich niet meer vereenzelvigen met de fundamentalistische kijk van deze partij en voerde daarna een liberalere toer met zijn AK partij. Zo heeft hij een grote groep van het Turkse electoraat weten aan te spreken. Dit alles ten koste van de afstandelijke Kemalistische CHP en de rigide (ultra)nationalististen van de MHP.
Het nieuwe Turkije is een succesverhaal geworden. Een volwaardige democratie met een florerende vrije economie die met stip steeg op de ranglijst van de G-20. Turkije heeft met zijn vooruitstrevende blik, zijn liberale politiek en zijn grondwetswijziging inderdaad bewezen dat Islam en democratie harmonieus samengaan.
Machtsevenwicht
Turkije heeft de Islamitische partijen in het Midden-Oosten laten zien dat het anders kan. De eerdere scherpe retoriek en houding van bijvoorbeeld de Moslimbroederschap in Egypte schijnt wellicht beïnvloed te zijn door de ontwikkelingen in de regio, maar ook door de huidige rol van Turkije. Het is afwachten of de Moslimbroederschap deze positieve ontwikkelingen verder zal doorvoeren.
De opstelling van de Turkse regering ten tijde van de revolutie was bewonderenswaardig. Op een directe, vastberaden, en gedurfde manier eisten ze van Mubarak dat hij voldeed aan de democratische eisen van het Egyptische volk. Voor zover ik me kan herinneren was er geen ander Islamitisch land dat openlijk om het vertrek van Mubarak vroeg. En anders dan al die leiders in het Midden-Oosten maakte de Turkse regering geen misbruik van het geloof om zijn leiderschap te tonen, maar spraken zij vanuit hun democratische principes.
Populair als deze Turkse regering al was, met name door zijn moedige uitspraken over de acties van Israel die door vele landen en de VN als wandaden beschouwd werden, stalen zij door deze opstelling de harten van de Arabische wereld. Maar bovenal beschouwde de Turkse regering, anders dan vele zogenaamde democratieën, deze revolutie niet als een risico, maar als een gelegenheid voor een stabiele en duurzame machtsevenwicht in de regio.
Dit nieuwe machtsevenwicht zal ten goede kunnen komen aan de vrede in de regio. Als er een democratische regering wordt gevormd, zal de vertolking van de wil van het Egyptische volk de leidraad worden: de druk op Israel zal toenemen om de Palestijnen menswaardig te bejegenen en te werken aan een onafhankelijk Palestina.
Ommekeer
De revoluties in Egypte en Tunesië laten ons zien dat de tijden van het verbranden van vlaggen voorbij zijn. Seculiere, intellectuele en liberale revoluties hebben de harten gestolen van de wereld. En Turkije is in dezen een inspirator. Inspiratie, zo zien we maar weer, werkt beter dan al die destructieve interventies zoals in Afghanistan en Irak, die zogenaamd als doel hebben het bewerkstelligen van een maakbare samenleving. Van landen welke er een dubbele moraal op nahouden, verlangt geen enkel land ‘hulp’ dat is bedoeld om vooral de eigen belangen veilig te stellen.
Elke maatschappij heeft het recht om zich te ontwikkelen, maar dan wel vrij van bemoeienissen van buitenaf. Geïnspireerd, met vallen en opstaan, oprecht, onafhankelijk, democratisch en rechtvaardig. Tegen deze dynamiek is geen dictator opgewassen.
20 Reacties op "Turkije inspireert"
Citaat:
‘ onderwerpen aan repressieve regimes die goedgekeurd en in stand gehouden werden door het Westen.’
—
Ik verzet me tegen deze flagrante onjuistheid.
Natuurlijk heeft het westen regimes gesteund die niet deugen, maar er zijn ook misdadige regimes in het MO waar het westen niets mee te maken heeft (Syrië, Iran).
De huidige omwentelingen laten juist zien dat de invloed van het westen zeer beperkt was en is.
Maar toen het in Libië uit de hand liep, moest het westen opeens wel weer ingrijpen.
Altijd maar die slachtofferrol: het ligt altijd aan de ander. Nooit eigen verantwoordelijkheid willen nemen.
Ik voel me., als bewonder van Nederland, in ieder geval totaal niet aangesproken, laat staan verantwoordelijkheid voor de puinhoop in Arabische landen. Daar zijn de landen + bewoners zelf schuldig aan.
Toen Ataturk de seculiere staat Turkije stichtte werd hij voornamelijk tegengewerkt door wie… a) het westen, b) islamitische geestelijken die zijn levensstijl en de inhoud van zijn programma’s te ‘westers’ vonden. Geef het goede antwoord en win een geschiedenisboek..
Een leuk stukje uit de wikipedia van Ataturk (onder ‘modernization’):
For the first time in history, Islamic law was separated from secular law, and restricted to matters of religion.[70] Mustafa Kemal said
“ We must liberate our concepts of justice, our laws and our legal institutions from the bonds which, even though they are incompatible with the needs of our century, still hold a tight grip on us.[71] ”
On 1 March 1926, the Turkish penal code was passed. It was modelled after the Italian Penal Code. On 4 October 1926, Islamic courts were closed. Establishing the civic law needed time, so Kemal delayed the inclusion of the principle of laïcité until 5 February 1937.
Ottoman practice discouraged social interaction between men and women in keeping with Islamic practice of sex segregation. Mustafa Kemal began developing social reforms very early, as was evident in his personal journal. He and his staff discussed issues like abolishing the veiling of women and the integration of women into the outside world. The clue on how he was planning to tackle the issue was stated in his journal on November 1915;
@Thomas
Je slaat de spijker op zijn kop als je stelt dat men in het Midden Oosten al te makkelijk in slachtofferrol kruipt.
Maar de puinhoop zelf is niet alleen veroorzaakt door de mensen aldaar. Dat gaat ne te ver. Het is te gemakkelijk om na kolonialisme en jarenlange machtspolitiek in de regio met de welbekende paternalistische kijk te wijzen naar de mensen daar.
Wapen en oliehandel (Nederland is toch wel een grote speler in deze sectoren) gaat over lijken, en moge er geen onduidelijkheid over bestaan: de welvaart waar wij nu in het Westen van genieten ging/gaat over lijken! Het is een kwestie van tijd dat de minderbedeelde onderdrukte mensen zonder enig hoop, beestachtig tekeer zullen gaan. En daarvoor moe(s)ten despoten waar “het Westen” lucratieve handel mee kon drijven aan de macht blijven.
Ach dat maken we wel goed met hier en daar een ontwikkelingshulp en asiel verlenen aan verwesterde meisjes. Zo nu en dan in containers stoppen en laten afbranden moet ook kunnen, en als ze in de container op schiphol al niet in brand vliegen, ze steken zichzelf toch wel in brand ergens op de Dam. Het afkopen van de menselijke plicht, nee wat zeg ik, het is eerder een steekpenning om niet dieper te graven en een directe causale verband bloot te leggen.
Hi Haci, ik heb gemerkt dat voor sommigen in Turkije het succesverhaal over Turkije dat progressieven in het buitenland graag horen (mij ingesloten) soms ergerlijk is. Terwijl Erdogan wat betreft internationale politiek, zoals je schrijft, op verschillende momenten voor democratie en mensenrechten heeft gepleit, menen zijn critici dat hij en zijn partij binnen Turkije niet altijd dezelfde idealen nastreven of verdedigen wanneer nodig.
Verder vermeldde de Turkse progressive krant Radikal (gebaseerd op een raport van het International Press Institute) vandaag dat Turkije als land het hoogst aantal journalisten in gevang houdt, ter wereld. Deze situatie heeft wat mij betreft niets te maken met een inherent gebrek aan democratisch potentie van een Islam-geinspireerde politieke partij, dat soort redeneringen geloof ik niet in. Maar de situatie met de journalisten (en algemener, met de persvrijheid) is wel een probleem… De situatie duidt op ideologische verschillen die niet op een democratische manier worden opgelost, noch door de Kemalistische traditie noch door de AKP.
Ik vroeg me af of je niet de perspectieven van interne critici meer had kunnen erkennen in je post, of wat je hierover denkt.
Ik ben het trouwens ook niet met de inhoud van het artikel verder eens.
Turkije is op vele gebieden absoluut geen voorbeeld.
De persvrijheid is bedroevend, de omgang met minderheden inhumaan en tegen alle internationale rechtsregels om over de bezetting van Cyprus maar te zwijgen.
Qua democratie heeft Turkije ook nog een lange, hele lange weg te gaan. Ze voldoen nog aan vrijwel geen enkel criterium om lid te kunnen worden van de EU en het ziet er ook niet naar uit dat dit op termijn gaat gebeuren.
Don Quichot : Ach dat maken we wel goed met hier en daar een ontwikkelingshulp.
Het afkopen van de menselijke plicht, nee wat zeg ik, het is eerder een steekpenning om niet dieper te graven en een directe causale verband bloot te leggen.
De politieke stabiliteit in Turkije gaat hand-in-hand met de economische opleving. Erdogan’s islamitische AKP claimt de terugschroeving van de inflatie van 77% (!) in het crisisjaar 2001 tot ca. 5% dit jaar voor zichzelf en zijn partijgenoten : niet het IMF (International Monetary Fund) dat als redder in de nood ingreep.Tel daarbij ook de miljoenen euro’s die de EU sinds jaren naar de Bosporus liet vloeien, tussen 1996 en 2005 waren dat 1300 miljoen van onze belastinguiri. Tel daarbij de kosten/baten analyse van 5000000 Turken in Europa en het wordt je duizelig als een aan de zwaartekracht ontsnappende Derwish.
Turkije inspireert wellicht andere islamitische landen voor zolang het duurt maar het inspireert Europa zeker niet! Vraag het de Duitsers, monsieur.
Turkije zat wel in de maag met Libie wilde vriend Kadaffi niet laten vallen
Volwaardige democratie??
Vertel dat de christenen en gevangen genomen journalisten
Zag gisteren een programma over Turkije.
Een aannemer die projecten in Irak deed en daar alleen maar Turkse werknemers had. Europa was voor Turkije het voorbeeld alleen Europa had een vooroordeel tegen Turken dat ze lui waren. De daarop volgende vreaag was waarom hij geen irakese werknemers had “die zijn lui”
Laat Turkije niet toe tot de EU.We hebben geleerd van Griekenland en zo zal het met Turkije ook gaan.Het zou het begin van het einde van de EU zijn.
Het grootste probleem in MO is de overbevolking
waardoor de al minimale “sociale voorzieningen” verder moesten worden geminimaliseerd en er grote werkloosheid is ontstaaan
Je kun die overbevolking toch niet wijten aan het Westen ik denk zelf niet aan de dictators en hun clan
Ik vroeg eigenlijk naar de critici binnen Turkije omdat ik denk dat de bevolking van Turkije juist een levendige democratie in stand houdt door middel van talloze maatschappelijke, politieke, en culturele organisaties die heel actief optreden en intens onderhandelen over gelijkheid, mensenrechten, en respect. Daar kan de Nederlandse bevolking nog van leren! Ik wilde Haci vragen of WijBlijvenHier niet beter critische en progressieve groeperingen in Turkije kan prijzen, die net als WijBlijvenHier in Nederland, het nodige werk verzetten om progressieve verandering teweeg te brengen in de samenleving en deze te eisen van de overheid.
“Dance like an Egyptian” zoals de Winsconsin demonstranten op hun spandoeken schreven! En ik hoop een keertje hier een verslag te lezen over de vele bewonderenswaardige maatschappelijke organisaties en groeperingen in Turkije…
Israël is altijd nog een stuk democratischer dan Turkije.
Zo is Arabisch de tweede officiële taal van Israël en zijn boeken (geschreven door Israëlische professoren) als ‘The ethnic cleansing of Palestine’ niet verboden.
Ik dacht dat we onze stokpaardjes even zouden laten voor wat ze zijn Danoenie? Waarom weer Israel erbij halen? Totaal off-topic en alsof dat de beste democratie is die je tegenover Turkije kan stellen?? Belachelijk gewoon.
Turkije is nog geen ideale democratie, waarschijnlijk nog een lange weg te gaan (tav non-mainstream politieke meningen, tav minderheden etc), maar datzelfde kan voor Israel gezegd worden: hoe kan je een land een democratie noemen als die structureel rechten van een bepaalde groep minimaliseert? Hun officiele bezittingen afpakt? Als de meer liberale journalisten mondeling afgemaakt worden om hun mening? Een land die niet bereid is tot een middenweg, zelfs na decennialange strijd? Wat een rechtvaardige en wijze democratie toch..
Schattebout, volgens mij lezen wij (letterlijk) met een andere bril. Israël wordt wel degelijk genoemd in bovenstaand stuk (denk je dat ik ooit het woord joden of Israël zou hoeven gebruiken op deze site, als deze woorden niet continue in de helft van de geplaatste stukken zelf verschenen?) maar ik geef toe dat het flauw van mij is om alleen dit aspect te behandelen. Ik zal er beter op letten.
Dan nog even wat betreft de feiten:
‘hoe kan je een land een democratie noemen als die structureel rechten van een bepaalde groep minimaliseert? Hun officiele bezittingen afpakt? Als de meer liberale journalisten mondeling afgemaakt worden om hun mening? Een land die niet bereid is tot een middenweg, zelfs na decennialange strijd? Wat een rechtvaardige en wijze democratie toch..’
Dat Israël een kloteland is, wil nog niet zeggen dat het geen democratie is. ‘Democratie’ wordt nogal eens verward met ‘utopie’. Een democratie is simpelweg een staatsvorm waarbij de vertegenwoordigers worden gekozen door het volk, waarvan de burgers gelijke (stem)rechten hebben. Dat gaat voor Israël in het geheel op. Palestijnen zijn geen Israëlische burgers; natuurlijk worden ze onderdrukt enzovoorts, maar Israël onderdrukt dus niet zijn eigen burgers. Voor zijn eigen burgers zorgt Israël best goed, ook voor de islamitische, christelijke, druzen en bahai. Dat journalisten ‘mondeling worden afgemaakt’ zegt niets over democratisch gehalte. Lees maar eens een tijdje dagelijks haaretz.com, en houd de publicaties in de gaten van Amos Oz, A. B. Jehoshua, David Grossmann, Gideon Levi, Amira Hass, Tom Segev, Avi Shlaim, Ilan Pappe, Aluf Benn, Akiva Eldar, enz.
Israël is, kortom, een democratie die een ander volk onderdrukt.
En nu zal ik Israël er niet meer zo vaak bij halen. Als anderen zich daar ook maar aan houden..
Beter als journalisten mondeling worden afgemaakt dan gevangen gezet. Zie hier het verschil.
http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian/295131/Het-grote-zwijgen-over-de-Turkse-geschiedenis.htm
Vele, als je beter naar dat programma had geluisterd, had je ook gehoord dat een groot deel van de Turken zelf ook niet bij de EU wilt. Daarnaast was ondersteunde hij dat argument weer door te zeggen dat de Irakezen om 4 uur ’s middags weer naar huis gingen, terwijl de Turken doorwerkten tot een uur of tien / elf in de avond.
Toen ik die uitzending zag, was ik min of meer trots op de Turken. Zij waren druk bezig het Irak, dat verwoest was door het Westen, weer op te bouwen. Dat zeiden die arbeiders zelf ook.
De Europese landen laten zich als vredelievende landen zien, maar daar geloof ik niets van. Ik geloof niet dat de EU de Arabische landen zouden ‘helpen’ (lees verwoesten), als ze daar zelf niets aan zouden hebben. Het draait allemaal om olie. Ik vraag me af waarom de Europeanen dit zelf niet zien. Er zijn vele duizenden mensen (lees kinderen) omgekomen in het Midden Oosten. Dan moet ik denken aan de uitspraken van Erdogan van een jaar geleden. ‘Ik weet dat je zo luid praat (lees schreeuwt), omdat je je schuldig voelt. Mijn stem zal niet zo luid te horen zijn. Als het op moorden aan komt, weten jullie erg goed hoe dat moet. Ik weet hoe jullie de kinderen op de stranden dood hebben geschoten.’
Ik hoop dat de wil van het Turkse volk zal zegevieren en Turkije geen lid wordt van de EU. Trouwens als je goed het programma gevolgd hebt zul je ook gezien hebben dat de turkse geintervieuwden Europa als voorbeeld zit inzake vrijheid en democratie
Turkije was er als de kippen bij om Mubarak te vragen te vertrekken
Turkije stomd 200 % achter de Egyptische opstandelingen
Turkije roept al iets minder over Libie ( ze moesten oplaatst wel mee met de navo)
en de stelling name van Turkije inzake Syrie zullen we het maar niet hebben.
Sommige mensen (vele onwetend) hebben zoals gewoonlijk weer allerlei vooroordelen en negatieve opmerkingen over Turkije. Sommige mensen denken nog steeds dat Turkije hetzelfde Turkije is als 10 jaar terug. Sommige mensen denken nog steeds dat Turkije de EU nodig heeft. Sommige mensen zien nog steeds niet in dat de EU in elkaar stort. Sommige mensen erkennen nog steeds niet de macht van Turkije in het midden oosten. Beste landgenoten er is een nieuwe unie op komst (en snel ook… 2014) de Turks Islamitische Unie. Benieuwd hoe het eruit zal zien?
– http://www.unionoffaiths.com
– http://www.turkishislamicunion.com
– http://www.harunyahya.tv
Tip..
Hou Harun Yahya goed in de gaten. Vuile spelletje achter de schermen kunnen niet meer gespeeld worden. Ik weet en begrijp dat sommige mensen door jarenlange materialistische/atheistische propaganda een hoge dosis antidode nodig hebben, maar de wereld is aan het veranderen, ik hoop dat jullie op tijd mee veranderen. Uiteindelijk is deze dimensie een beproeving voor ons allemaal.
Pingback: Turkije - BODRUM-FETHİYE-MARMARİS-KUŞADASI-DALAMAN-GÖCEK – BODRUM-FETHİYE-MARMARİS-KUŞADASI-DALAMAN-GÖCEK
Selam,
Beste mensen ik vraag me af waarom sommigen op deze site Turkije ondemocratisch noemen vanwege de opsluiting van journalisten. Deze journalisten bekokstoofden een staatsgreep samen met het leger. Legerofficieren stichtten samen met journalisten websites en verspreidden leugens.
Verder heeft het leger samengewerkt met de PKK. Wie? Ja de PKK. Documenten zijn opgedoken waarbij de legerofficieren samenwerken met de PKK.
Er waren geplande ( verijdelde ) aanslagen op moskeeen en pleinen in Istanbul, wat vervolgens voor anarchie moest zorgen waarna het leger de macht zou grijpen.
In een democratie en ook in Turkije moet het leger zich onderwerpen aan de regering en parlement. Wat in Turkije gebruikelijk is dat het leger geen gehoor geeft aan de regering, wat zeeeer ondemocratisch is, beste mensen.
Zo heeft het kunnen gebeuren dat er al 4 maal in de Turkse geschiedenis staatsgrepen zijn gepleegd. Nu is de macht van het leger verkleind, mede door de grondwetswijziging, en de aanstaande grondwetswijziging. De enige troef was aftreden, 10 jaar geleden was het niet aftreden geweest maar optreden en de staat omverwerpen. Elhamdullilah is dat niet meer aan de orde.