FORUM, het instituut voor multiculturele ontwikkeling, heeft vandaag de resultaten van het onderzoek ‘Van Allah tot Prada’ (beetje rare naam) overhandigd aan burgemeester Cohen. De studie gaat over de identiteit, leefstijl en geloofbeleving van Turkse en Marokkaanse jongeren tussen 14 en 29 jaar in Amsterdam en Leiden.
De doelgroep van dit onderzoek wordt wel aangeduid als etnische groep maar als ik het bericht op De Telegraaf lees dan lijkt het meer te gaan om moslims dan om Turken of Marokkanen.
Afijn, veel punten komen mij bekend voor. Jonge moslims blijken zo geen homogene groep te zijn, ze verschillen erg veel van elkaar op allerlei gebieden. Verschil moet er zijn. Wat ook opvalt is dat veel moslimmeisjes online zijn. Op school doen de onderzochte groepen het niet slechter dan de autochtone medebewoners van dit land.
Jonge moslims met een gemengde vriendenkring schijnen het meest tolerant te zijn, andersom geldt dat jongeren op islamitische scholen het minst tolerant zijn tegenover niet-islamitische leeftijdsgenoten. Dat betwijfel ik ten zeerste. Er zijn namelijk veel ‘zwarte scholen’ waar het barst van de moslimleerlingen. Deze jongeren kunnen goed overweg met niet-moslims. Een islamitische school kan hier niet veel verandering in brengen.
We hebben 11 september 2001 meegemaakt en zo ook de moord op Theo van Gogh, die voor veel onrust heeft gezorgd in dit land. Ondanks deze gebeurtenissen zeggen ook deze onderzochte jongeren: wij blijven hier!
De onderzoekers hebben vijf typeringen bedacht om een lijn te brengen in het onderzoek, te weten: neo-orthodoxen (die uitgaan van de kracht van geloof en carrière), conformisten (de veiligheid van geloof en traditie), escapisten (vluchtig en perspectiefloos), flexibelen (genot zonder conflict) en hedonisten (vrijheid en genot). Ik vraag mij echt af voor welk typering ik in aanmerking kom.
Al om al een onderzoek die veel punten bevestigt, maar helaas niet allemaal.
5 Reacties op "Van Allah tot Prada"
Doe zo een onderzoek in staphorst en je komt tot dezelfde resultaten.
“Jonge moslims met een gemengde vriendenkring schijnen het meest tolerant te zijn, andersom geldt dat jongeren op islamitische scholen het minst tolerant zijn tegenover niet-islamitische leeftijdsgenoten. Dat betwijfel ik ten zeerste. Er zijn namelijk veel ‘zwarte scholen’ waar het barst van de moslimleerlingen. Deze jongeren kunnen goed overweg met niet-moslims. Een islamitische school kan hier niet veel verandering in brengen.”
Twee opmerkingen:
1. Als Forum dat onderzocht heeft, middels enquetes, dan kun je dat niet ontkennen, want dan gaat het om harde gegevens. Vragenlijsten en stippen die moeten worden ingevuld.
2. Dit onderzoek toont dan juist aan hoeveel invloed een schoolleiding en een schoolidentiteit heeft. Kennelijk zijn er nogal al wat islamitische scholen waar een bekrompen levenshouding wordt overgedragen en kennelijk heeft dat effect (je kunt vermoeden dat een ‘strenge’ school ook bepaald type ouders aantrekt)
3. Maar niet getreurd: waarschijnlijk zul je hetzelfde verschijnsel tegenkomen onder jongeren op reformatorische en rooms-katholieke scholen, nl. dat jongeren op een school met een sterke, orthodoxe identiteit minder tolerant zijn dan jongeren die naar een meer pluriforme school gaan.
Ik ken een aantal jongeren die op een Islamitische basisschool hebben gezeten. En ik moet zeggen dat ze het heel goed doen als het gaat om respecteren van andersdenkenden. Het is meer een combinatie van de opvoeding thuis en op school.
Ik kan me eigenlijk in zowel ahq als Tjerk Muller vinden. Het ligt heel sterk aan de manier waarop zo’n speciale school je opvoedt.
Als zo’n Islamitische school je vertelt dat alle andere geloven niet boeiend zijn… dan ga je er nooit begrip voor krijgen en blijf je in je eigen vooroordelen hangen (of die van je ouders in het geval van kinderen).
Als zo’n Islamitische school je wel gewoon vertelt over andere religies (en over het atheisme) dan ben je veel bewuster van je eigen plek in die chaos.
Misschien zouden er op speciale religieuze scholen een verplicht onderdeel moeten zijn over andere religies. Een uur in de week ofzo.
Ik ben het niet met je eens Tjerk, dat een onderzoek als dit per defenitie onambigue ‘harde feiten’ oplevert. De overtuigingskracht van sociologisch onderzoek hangt af van vele factoren, waaronder een waterdichte methodologie en een represenatieve selectie van informanten. Ook de theoretische achtergrond heeft invloed op hoe de gegevens worden geeinterpreteerd. Het is dus ook niet verbazingwekkend dat dit onderzoek concludeert dat vooral straatjochies gevoelig zijn voor ‘radicalisering’ terwijl buitenlandse onderzoekers stellen dat het juist de hoog opgeleiden zijn die vatbaar zijn voor Bin Ladisme. Ook als het om wetenschap gaat moeten we kritisch blijven, vooral wanneer het gaat om ongrijpbare begrippen als ’tolerantie’.