Voorpagina Algemeen

Van Allah tot Prada

FORUM, het instituut voor multiculturele ontwikkeling, heeft vandaag de resultaten van het onderzoek ‘Van Allah tot Prada’ (beetje rare naam) overhandigd aan burgemeester Cohen. De studie gaat over de identiteit, leefstijl en geloofbeleving van Turkse en Marokkaanse jongeren tussen 14 en 29 jaar in Amsterdam en Leiden.

De doelgroep van dit onderzoek wordt wel aangeduid als etnische groep maar als ik het bericht op De Telegraaf lees dan lijkt het meer te gaan om moslims dan om Turken of Marokkanen.

Afijn, veel punten komen mij bekend voor. Jonge moslims blijken zo geen homogene groep te zijn, ze verschillen erg veel van elkaar op allerlei gebieden. Verschil moet er zijn. Wat ook opvalt is dat veel moslimmeisjes online zijn. Op school doen de onderzochte groepen het niet slechter dan de autochtone medebewoners van dit land.

Jonge moslims met een gemengde vriendenkring schijnen het meest tolerant te zijn, andersom geldt dat jongeren op islamitische scholen het minst tolerant zijn tegenover niet-islamitische leeftijdsgenoten. Dat betwijfel ik ten zeerste. Er zijn namelijk veel ‘zwarte scholen’ waar het barst van de moslimleerlingen. Deze jongeren kunnen goed overweg met niet-moslims. Een islamitische school kan hier niet veel verandering in brengen.

We hebben 11 september 2001 meegemaakt en zo ook de moord op Theo van Gogh, die voor veel onrust heeft gezorgd in dit land. Ondanks deze gebeurtenissen zeggen ook deze onderzochte jongeren: wij blijven hier!

De onderzoekers hebben vijf typeringen bedacht om een lijn te brengen in het onderzoek, te weten: neo-orthodoxen (die uitgaan van de kracht van geloof en carrière), conformisten (de veiligheid van geloof en traditie), escapisten (vluchtig en perspectiefloos), flexibelen (genot zonder conflict) en hedonisten (vrijheid en genot). Ik vraag mij echt af voor welk typering ik in aanmerking kom.

Al om al een onderzoek die veel punten bevestigt, maar helaas niet allemaal.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal