Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Tijd om Links te verlaten

Er is nu echt geen enkel reden meer om als moslim of allochtoon nog op een linkse partij te stemmen. Het was al een tijdje een slappe bende die zich laat afblaffen door rechts, de eigen principes niet meer hard durfde uit te spreken en ondertussen zelf steeds kleine stapjes naar rechts zette. Maar nu pakken ze ook nog mijn eten af! Klaar, dan is het afgelopen.

Ik ben nooit voor een aparte partij voor moslims of allochtonen geweest, maar raak er steeds meer van overtuigd dat het nog maar de enige manier is om m’n eigen normen en waarden ook in de politiek vertegenwoordigd te krijgen. Niet dat m’n eigen normen en waarden nou zo heel extreem zijn, maar de prioriteiten bij de huidige partijen liggen gewoon op hele andere vlakken. Als we willen dat wij en onze volgende generatie moslims dezelfde onvoorwaardelijke vrijheden hebben als niet-moslims, om ons te kleden, te uiten en te eten… dan moet er wat gebeuren.

De PvdA is nu al jaren te beleefd, te stil en te angstig om voor de eigen linkse idealen op te komen. GroenLinks zette Tariq Ramadan (eindelijk een moslim intellectueel met wiens idealen veel jongeren zich konden identificeren) het land uit, omdat de eigen politieke belangen toch zwaarder wogen. Ook over de hoofddoek zwabbert hun standpunt wel eens. De laatste jaren stemde ik op de SP, omdat hun socialistische idealen nog het dichtst bij die van de Islam staan, maar ik zit nu uiteindelijk toch met dat ritueel slachten in mijn maag.

Een groot en belangrijk deel van het geluk en vreugde in mijn leven wordt bepaald door vlees en dit zou een aanzienlijke verslechtering zijn van mijn kwaliteit van leven. Ik krijg nu al nachtmerries van grote stukken broccoli, spinazie en bloemkolen die de keuken hebben overgenomen. Natuurlijk is groente ook wel lekker, maar meer in homeopathische hoeveelheden en niet als dagelijks hoofdgerecht.

Tijd dus om links te verlaten! Zowel de samenleving als de politieke partijen worden steeds rechtser en steeds hypocrieter. Je kan ze niet meer vertrouwen. Als zelfs het CDA in plaats van de idealen van Jezus tegenwoordig de tactieken van Judas toepast, dan weet je dat er geen principes meer over zijn in de politiek van nu. Ik durf het haast niet te roepen, maar misschien moeten we toch een Islamitische partij proberen. Nadat ik het heb opgeschreven, geloof ik er al eigenlijk niet meer in dat het ooit gaat gebeuren. De pogingen uit het verleden geven namelijk niet echt veel vertrouwen. Het leek vaak meer op een oprichting van een comedyclub dan van een serieuze politieke partij.

Maar als we het sarcasme opzij schuiven en het verleden vergeten, dan zou het nu toch wel moeten lukken om een groep goed opgeleide, oprechte en gemotiveerde moslims te vinden die ons in de politiek zouden willen en kunnen vertegenwoordigen? Het is misschien niet heel erg realistisch, eenheid tussen moslims, maar de noodzaak lijkt steeds dringender. We hebben nog 3 jaar voor de volgende verkiezingen. Genoeg tijd voor een goede voorbereiding zou je zeggen. En al halen ze maar 1 zetel, ik verlies liever met een partij die oprecht is in haar principes dan met een partij die met symboolpolitiek mij mijn eten afpakt.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van