Voorpagina Algemeen

Professor in Leiden

Professor Paul Cliteur laat weer van zich horen. ‘Het Monotheïstisch Dilemma – of de theologie van het terrorisme’, zijn nieuwste boek. Om de schijn van ideologische partijdigheid te vermijden, nam-ie ook maar het Christendom en Jodendom mee. Diens hoofdstelling: heilige geschriften (lees: Koran) zijn inherent gewelddadig. Cliteurs favoriete voorbeelden: Mohammed B., Samir A., 11 september, treinaanslag Madrid, metrobom London, bedreigingen Hirsi Ali, bedreigingen Wilders, zelfmoordaanslagen in Israël en Irak. Stuk voor stuk wandaden gepleegd in naam van de Islam. En kijk, de professor snorde ook nog eens ‘n handjevol militante verzen op. Conclusie: De Koran is een terreurboek.

Een daverend staaltje filosofie. Mag ik even, beste Paul. De Koran bestaat 1400 jaar. Alle voorbeelden die U opsomt zijn van de afgelopen 10/15 jaar. Voelt U al iets wringen? Ik ben geen professor, maar het vergt geen briljante IQ om aan te nemen dat de correlatie met de sociaal-politieke context (buiten het schrift) significant sterker is dan met de tekst (binnen het schrift).

Stel, je bent Ajax-fan. En stel dat je daarvan op nogal lawaaierige wijze ruchtbaarheid geeft op een zaterdagavond in de Rotterdamse wijk Spangen. De kans is niet gering dat je geschopt, geslagen en misschien zelfs een mes tussen je ribben krijgt geplant. Op het politiebureau verklaren de Spangenaren dat ze handelden in naam van Feyenoord. Zegt Cliteur dan ook: het feyenoordisme is een gewelddadige ideologie?

Pastoors en kapelaans vergrepen zich massaal aan jonge heertjes en de belijdende katholiek Berlusconi houdt elke zondag na de mis in zijn villa San Martino spetterende bunga bunga feestjes met voluptueuze tieners. Zegt Cliteur dan ook: de Katholieke Bijbel is een handboek voor pedofilie?

Dezelfde Cliteur hoorde ik eens verklaren dat Hamas een terroristische organisatie is met een Handvest waarin staat dat ‘de staat Israël vernietigd’ moet worden en is Hamas om die reden een legitiem doelwit van Israel. Aan het praktische verschil tussen Hamas en Israël ging Cliteur voorbij: wat Hamas in woord belijdt (sinds 1987) voert Israel dagelijks in daden uit (sinds 1967).

Blijkbaar vindt de professor het woord ‘vernietiging’ erger dan de vleesgeworden uitvoering ervan. Arme studenten van Cliteur.

Eerder verschenen in VolZin, nr. 8

Mohammed Benzakour is publicist en columnist. Voor meer informatie: www.benzakour.nl

Lees andere stukken van