Voorpagina Algemeen

Smaaklessen op basisscholen

"Weet je hoe papaya smaakt? Herken je de geur van een tomaat? Weet je dat een sinaasappel eigenlijk een appel uit China is? Hoe maak je verse frites en zelfgemaakte mayonaise? Fun met informatie, daar gaat het mij om. Ik wil jongeren laten kennismaken met de enorme diversiteit aan voedingsmiddelen, hun referentiekader vergroten." – Pierre Wind

Weet wat je eet! Dat zal tv-kok Pierre Wind wel vaak gedacht hebben. Deze kok, bekend van zijn programma ‘Grazend Nederland‘  probeert al sinds 1994 smaaklessen op te laten nemen in het standaard lespakket van basisscholen in Nederland. Met deze lessen wil hij de kinderen op een leuke en praktische manier bewust maken van eten.

Na een lange tijd testen van de smaaklessen in de praktijk en de vele positieve reacties erover van zowel leerlingen als leraren is er nu in het jaar 2006 dan eindelijk hoop. Pierre komt vandaag op uitnodiging van Groenlinks een smaakles geven aan leden van de Tweede Kamer in, waar anders, de Tweede Kamer. Groenlinks doet namelijk vandaag een aantal voorstellen om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Smaaklessen zijn volgens hen één van de oplossingen. Pierre kennende (hyperactief) wordt het zeker geen saaie les. Als de kamerleden warm draaien voor deze lessen dan zal het door heel Nederland worden doorgevoerd op de bassischolen.

Goed weten wat je aan het eten bent is van groot belang want eten is de eerste levensbehoefte van de mens. Ik ben daarom een grote voorstander van deze smaaklessen op basisscholen, hopen dat ook de kamerleden er hetzelfde over denken na de smaakles.

Voor meer info en voorbeelden over smaaklessen zie dit filmpje van Pierre. Nu we het toch over hem hebben: Bekijk eens de aflevering van "Grazend Nederland" waarin hij aan het eind (vanaf 20 min) een bezoek brengt aan een halal-slachthuis. Daarbij wordt alles uitgelegd over halal slachten. Leerzaam. Hier het filmpje.

De les in de Tweede Kamer is van 12:45 tot 13.45, volg het live.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal