Voorpagina Cultuur, Ervaringen, Maatschappelijk, Spiritualiteit

Hét voorbeeld

Voor moslims is de Profeet Mohammed vzmh de belangrijkste persoon in hun leven. De Milaad is dan ook een heel feestelijk gebeuren, waarbij in moskeeën en in diverse lezingen uitvoerig de persoon Mohammed vzmh wordt belicht. De liefde voor de Profeet komt ook vaak (bewust of onbewust) in uiting in het dagelijkse leven. Vaak zijn het kleine dingen, die nu routine of gewoonte zijn, maar die zijn begonnen met de intentie om het voorbeeld van de Profeet (ook wel sunnah genoemd) te volgen. Enkele voorbeelden om dit te illustreren:

Het eten met de rechterhand, omdat de Profeet altijd met zijn rechterhand at. Ik ken de Nederlandse etiquettte niet zo heel goed, maar als ik buiten met mes en vork moet eten, dan is de vork toch altijd in mijn rechterhand. En thuis eet ik sowieso met mijn handen, dus heb ik al niet zoveel ervaring met mes en vork. Ik zie het nu ook bij mijn kleine neefjes en nichtjes, die automatisch met links willen eten. Dan wordt ze toch aangeleerd om de rechterhand te gebruiken, puur om het voorbeeld van de Profeet te volgen.

Respect voor alles wat met ‘kennis’ te maken heeft. De Profeet heeft ontzettend vaak het belang van opdoen van kennis benadrukt, ‘zelfs al moet je daarvoor naar China’ (in zijn eigen woorden). Als ik vroeger thuis op de grond mijn huiswerk zat te maken, kreeg ik dan ook gelijk op m’n kop van mijn vader, want boeken of zelfs pennen hoorden niet op de grond. Op een kussentje of iets dergelijks mocht ik het dan weer wel leggen, want daaruit bleek wel respect. En dus verkregen mijn natuurkundeboek en mijn Duitse woordenboek een ‘elitaire status’.

Dan heb je ook nog de voorbeelden van de Profeet, die we misschien iets minder goed opvolgen. Zo krijg ik thuis altijd weer, met die typische vrouwenblik, te horen dat in tegenstelling tot mij, de Profeet wél meehielp met het huishouden. Nou oké, daar ligt misschien dan nog een persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheid voor mij.

Je gedrag in de samenleving en tegenover je naasten, buren, ouderen, enz. neemt een belangrijke plaats in in het volgen van de sunnah, het voorbeeld van de Profeet. Dat deze zeker niet minder belangrijk zijn dan de religieuze rituelen in de Islam, blijkt wel uit de volgende 2 overleveringen:

De Profeet vzmh vertelde: “Een prostituee werd vergeven door Allah swt, toen zij een hijgende hond bij een waterput aantrof en zag dat de hond bijna stierf van de dorst. Ze deed haar schoen uit, bond haar hoofddoek eraan en haalde daarmee wat water uit de put voor de hond. Hierdoor werd zij vergeven door Allah swt”

“Een man verrichtte nooit een goede daad, maar verplaatste een doorntak van de weg (zodat anderen zich er niet aan zouden verwonden). Allah aanvaardde deze goede daad en bracht hem binnen in het Paradijs”

En nu we toch bezig zijn met mooie overleveringen, wilde ik afsluiten met ééntje die ik laatst hoorde:

De Profeet vzmh zei: “De sterke is niet degene die mensen overwint door zijn kracht, maar de sterke is diegene die zichzelf beheerst tijdens woede”

Milaad Mubarak!

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van