Voor moslims is de Profeet Mohammed vzmh de belangrijkste persoon in hun leven. De Milaad is dan ook een heel feestelijk gebeuren, waarbij in moskeeën en in diverse lezingen uitvoerig de persoon Mohammed vzmh wordt belicht. De liefde voor de Profeet komt ook vaak (bewust of onbewust) in uiting in het dagelijkse leven. Vaak zijn het kleine dingen, die nu routine of gewoonte zijn, maar die zijn begonnen met de intentie om het voorbeeld van de Profeet (ook wel sunnah genoemd) te volgen. Enkele voorbeelden om dit te illustreren:
Het eten met de rechterhand, omdat de Profeet altijd met zijn rechterhand at. Ik ken de Nederlandse etiquettte niet zo heel goed, maar als ik buiten met mes en vork moet eten, dan is de vork toch altijd in mijn rechterhand. En thuis eet ik sowieso met mijn handen, dus heb ik al niet zoveel ervaring met mes en vork. Ik zie het nu ook bij mijn kleine neefjes en nichtjes, die automatisch met links willen eten. Dan wordt ze toch aangeleerd om de rechterhand te gebruiken, puur om het voorbeeld van de Profeet te volgen.
Respect voor alles wat met ‘kennis’ te maken heeft. De Profeet heeft ontzettend vaak het belang van opdoen van kennis benadrukt, ‘zelfs al moet je daarvoor naar China’ (in zijn eigen woorden). Als ik vroeger thuis op de grond mijn huiswerk zat te maken, kreeg ik dan ook gelijk op m’n kop van mijn vader, want boeken of zelfs pennen hoorden niet op de grond. Op een kussentje of iets dergelijks mocht ik het dan weer wel leggen, want daaruit bleek wel respect. En dus verkregen mijn natuurkundeboek en mijn Duitse woordenboek een ‘elitaire status’.
Dan heb je ook nog de voorbeelden van de Profeet, die we misschien iets minder goed opvolgen. Zo krijg ik thuis altijd weer, met die typische vrouwenblik, te horen dat in tegenstelling tot mij, de Profeet wél meehielp met het huishouden. Nou oké, daar ligt misschien dan nog een persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheid voor mij.
Je gedrag in de samenleving en tegenover je naasten, buren, ouderen, enz. neemt een belangrijke plaats in in het volgen van de sunnah, het voorbeeld van de Profeet. Dat deze zeker niet minder belangrijk zijn dan de religieuze rituelen in de Islam, blijkt wel uit de volgende 2 overleveringen:
De Profeet vzmh vertelde: “Een prostituee werd vergeven door Allah swt, toen zij een hijgende hond bij een waterput aantrof en zag dat de hond bijna stierf van de dorst. Ze deed haar schoen uit, bond haar hoofddoek eraan en haalde daarmee wat water uit de put voor de hond. Hierdoor werd zij vergeven door Allah swt”
“Een man verrichtte nooit een goede daad, maar verplaatste een doorntak van de weg (zodat anderen zich er niet aan zouden verwonden). Allah aanvaardde deze goede daad en bracht hem binnen in het Paradijs”
En nu we toch bezig zijn met mooie overleveringen, wilde ik afsluiten met ééntje die ik laatst hoorde:
De Profeet vzmh zei: “De sterke is niet degene die mensen overwint door zijn kracht, maar de sterke is diegene die zichzelf beheerst tijdens woede”
9 Reacties op "Hét voorbeeld"
Onlangs vernam ik van iemand dat de Profeet vzmh een hadith overleverde met de betekenis: dat als iemand een goede daad verricht en anderen daar gebruik van maken of van de daad groeien verdere goede daden dan zijn al de hasanaat voor de persoon in kwestie, zo ook de hasanaat die anderen toekomen. Maar dit evengoed geldig is voor een slechte daad, dat al de sayieat voor jouw rekening zijn.
Ik had altijd het idee dat ik wel mijn fouten en tekortkomingen heb maar niet echt iets verkeerds heb gedaan waarin anderen mij gevolgd zijn, toch is het zo. Dit zette mij enorm aan het denken.
Zo ook jouw reactie,
Gegroet,
H.
Dat zijn echt mooie overleveringen!
Ook in mijn leven probeer ik in mijn gedrag en gewoontes wel het voorbeeld van de profeet te volgen. Helaas lukt dat niet altijd.
@ strevertje
klopt heb ik ook gehoord. Ik denk dat dat bij de goede daden een sterker verband is (dus ook als indirect) en dat het bij slechte daden om een direct verband gaat.
Dus als je voorbeeld een pen geeft aan een arm kind in India en dat kind gebruikt het om te leren en te schrijven… dat is een goed iets dus ontvang jij de hasanah. Terwijl als jij een pen geeft en dat kind steekt de ogen van de leraar eruit (ja extreme voorbeelden zijn altijd duidelijk :P) dan heb jij daar niets mee te maken.
Allahu Alam.
Hele bekende voorbeelden. Zo gaat het bij mij ook. Het bewust handelen wordt op een gegeven moment een gewoonte. Dan pas je dat overal toe…
Zou Verdonk er moeilijk over doen? “Ja, dat zijn nou eenmaal de gewoontes hier en je moet je maar aanpassen!”
Haha…..
In de naam van de meest barmhartig en genadevolle,
Alle lof zij aan Allah (swt). De laatste profeet (vzmh) is inderdaad een ultiem voorbeeld van o.a. oprechtheid, barmhartigheid, medeleven, dapperheid, vrijgevigheid, enz. enz. voor het heelal. Ik zou graag een nietige bijdrage willen leveren door middel van een overlevering uit de welbekende collectie van de 40 ahadith an-Nawawiyyah:
Abi Maalik al-Haarith ibni cAasim al-Ashcarie overlevert dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Reinheid is de helft van de Imaan (het geloof). (Het zeggen van) Alhamdoelillah (Geprezen zij Allah) maakt de weegschaal vol, en (het zeggen van) Soebhaan Allah wal Hamdoelillah (Verheven zij Allah en Geprezen zij Allah) vullen de ruimte tussen de hemel en aarde. Het gebed is licht, liefdadigheid is een bewijs. Geduld is een lichtgloed en de Koran is een getuige vóór jou of tegen jou. Iedereen vertrekt (’s ochtends voor het verrichten van werkzaamheden), enkelen verkopen zichzelf, anderen bevrijden zichzelf en anderen richten zichzelf te gronde.” (Muslim)
Van het vermeerderen van goede daden heb ik eerder gehoord, van het vermeerderen van slechte daden eigenlijk niet, wel dat ieder berouw dat men uiteindelijk heeft aanvaard wordt. Allahs vermogen om te vergeven is immers veel groter dan ons vermogen om te zondigen.
Wat ik ook mooi vind: volgens de volgende overlevering wordt het voornemen om iets goeds te doen al beloond, het werkelijk goed doen meerdere malen en het slecht doen gewoon maar één keer:
“Abdoellah ibn ‘Abbas verhaalt dat de Boodschapper van Allah de verklaring van zijn Gezegende en Verhevene Heer aanhaalde: Voorwaar, Allah heeft het goede en het kwade beschreven en hun gradatie duidelijk uiteengezet: ‘Hij die zich voorneemt een goede daad te verrichten en deze nog niet uitgevoerd heeft, wordt voor de volle maat daarvan beloond, en indien hij dan deze daad uitvoert, beloont Allah hem tien tot zevenhonderdvoudig of zelfs nog vele malen meer. Als hij naar een slechte daad neigt, maar deze niet uitvoert, wordt hij door Allah voor de volle maat van een goede daad beloond. Als hij naar een slechte daad neigt, en deze uitvoert, wordt hem door Allah alleen maar één slechte daad aangerekend.'” (Boekhaarie en Moeslim)
Bron: Tuinen der Oprechten.
“Dan heb je ook nog de voorbeelden van de Profeet, die we misschien iets minder goed opvolgen. Zo krijg ik thuis altijd weer, met die typische vrouwenblik, te horen dat in tegenstelling tot mij, de Profeet wél meehielp met het huishouden. Nou oké, daar ligt misschien dan nog een persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheid voor mij. ”
Haha… ja, geldt ook weer voor mij. Moet misschien ook maar eens wat in en om het huis doen :(
@ Nordin,
Dank voor je posting.
Je haalt inderdaad een extreem voorbeeld aan. Ik had het meer over een vorm van uitvinding (natuurlijk komt het niet ten goede) waarvan je achteraf we spijt hebt maar tot het besef komt dat anderen daar reeds gretig gebruik van maken.
Ma3a salaama,
H.
A.S.
Als (wij) moslims de vele prachtige voorbeeld gedragingen van Profeet Mohammed(vzmh) als een eigen ’tweede natuur’ kunnen vertonen in onze omgang met onze naasten, buren, collega’s, mensen op straat etc, dan zullen vele mensen geraakt worden en Inshallah meer willen weten van
dié islam. Toch….?
Maryam