Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Verwesterde meisjes en wanhopige mannen

Symboolpolitiek, part XXVII. Het wel of niet terugsturen van asielzoekers wordt door dit kabinet niet bepaald op basis van de veiligheid of omstandigheden in het land van herkomst, maar door de mate van verwestering van de betreffende asielzoeker. En dan alleen de meisjes, dus niet de jongens, en ook niet de vaders en ook niet de moeders. Die redden het natuurlijk wel, omdat ze geen meisjes zijn. Logisch toch?

Ben je als meisje te verwesterd, dan mag je blijven. Ben je nog steeds zo achterlijk om een hoofddoek te dragen, luister je liever naar kattegejank in een vreemde taal dan naar Justin Bieber en eet je liever ‘sheekh kabab met naan’ in plaats van een broodje pindakaas, dan heb je hier niks te zoeken. Dan mag je kiezen tussen afgemaakt worden in het land waar je vandaan kwam of je zelf afmaken in het land dat je eruit wil pleuren. Dat laatste is in sommige gevallen het minst pijnlijke. Verwesterde meisjes mogen de komende periode in een soort van X Factor voor het kabinet tonen hoeveel Westers talent ze in huis hebben. Misschien dat de Henk en Ingrids dan via sms mogen stemmen wie wel en niet mag blijven?

De wanhopige niet-Westerse man sterft op de Dam en is na het journaal van 8 uur alweer vergeten. Hij had geen klas vol medeleerlingen die voor hem streden, hij had geen collega’s die met ludieke acties de aandacht op zijn situatie vestigden, hij was geen begaafde sporter die een grote schare fans achter zich had. Hij was gewoon een zielige, treurige, gestoorde ouwe man. Geen Westerse uitstraling, geen X Factor, onbruikbaar voor dit kabinet. Een kabinet dat symboolpolitiek tot kunst heeft verheven.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van