Wie zegt dat moslims zich niet verdiepen in andermans religiën? Wie zegt dat moslims geen interesse tonen voor het Nederlands cultuur? Wie zegt dat moslims niet de hand reiken voor wederzijds begrip?
Wij van wijblijvenhier zeggen dat in ieder geval niet! Het blijft niet slechts bij deze woorden, maar het gaat verder tot weloverwogen daden. Zo is afgelopen donderdag een delegatie van wijblijvenhier (Faisal, ReFlex en Ashraf) naar het Bachkoor van de Matthäus Passion in Den Haag geweest. De vraag van het Algemeen Dagblad; "Wat doet een moslim in hemelsnaam hier in een christelijke uitvoering ?" kon ik eindelijk eens met veel plezier beantwoorden.
De Matthäus Passion is een oratorium (muzikale compositie voor orkest, zangsolisten en koor) gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is één van zijn bekendste composities en één van zijn langste. De Matthäus Passion vertelt eigenlijk het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie naar Mattheus.
Voor ons was het de eerste keer dat we een christelijke compositie bijwoonden. Wij zijn altijd gewend geweest om te genieten van de prachtige koranrecitaties (in verschillende stijlen) en lofzangen aan de profeet Mohammed (vzmh). Ook hier gaat het om gedreven passie, liefde en devotie aan de heilige persoon in kwestie. Wij wilden van dichtbij zien waarom veel Nederlanders zo emotioneel worden geraakt bij het horen van de Matthäus Passion. En of het ons (moslims) ergens ook zou raken.
Zo zat er voor ons een oude dame die bij het tweede deel van de uitvoering zo emotioneel werd geraakt dat zij op een gegeven moment in tranen uitbarstte. Dit hadden wij nog nooit meegemaakt. En toen kwam het prachtig gebaar; ReFlex schoot in een reflex te hulp en bood een glas water en een zakdoekje aan. De dankbare blik van de dame was voor mij duidelijk dat religiën nog altijd in harmonie samen kunnen gaan. En dat wij in een verharde samenleving als Nederland elkaar hard nodig hebben om elkaar te kunnen steunen. Het zit hem eigenlijk in de kleine en basale zaakjes. Als wij met zijn allen een start maken op dit ‘micro-niveau’ dan zie ik wel degelijk een wereld van tolerantie en verdraagzaamheid.
“Als moslim zijnde zijn wij hier slechts om elkaar te begrijpen en onze steun te betuigen!” was het antwoord op de vraag van de journalist, dat toch een kern van waarheid met zich meedroeg.
14 Reacties op "De Matthäus Passion"
Mashallah, Wat prachtig zeg dit is voor mij de zuiverste vorm van de islam. En Jezus(vzmh) was ook een zeer inspirerend en belangrijke profeet ook voor moslims.
Zo zie je maar dat we moeten zoeken naar raakvlakken en niet zoals de extremisten willen de verschillen benadrukken.
A.S.
Dat was dus een lange zit….. ik heb de M.P. ook wel eens gevolgd en vond het erg lang duren. De Johannes Passion is korter. Ik hoorde vanochtend op de WERELDOMROEP dat de schrijver Kader Abdolah ook naar de M.P. was geweest. Hij liet zich er zeer lyrisch over uit, hij vond het fantastsich en vroeg zich toen af: “Hebben moslims eigenlijk niet een soort M.P.? Daar zouden ze toch eens over moeten nadenken….”
Nou MijnHeer Kader er zijn prachtige MEVLIDS die het geboorteverhaal van Profeet Mohammed bezingen. Misschien is het een idee om bij de volgende geboortedag van Profeet Mohammed in 2007 in Nederland op vele plaatsen MEVLIDS te laten horen. Maar dan moet het publiek er wel een vertaling bij krijgen, zodat zij over het wonder van zijn geboorte net zo ontroerd kunnen raken als die dame in Den haag tijdens de M.P.
Het mooie aan de Mattheus is dat zo ontzettend veel mensen erdoor geraakt worden. Ook veel niet-christenen, of ze nou een andere religie aanhangen of helemaal geen religie. Dat gebeurt bij wel meer stukken, zoals het Requiem van Mozart of andere religieuze muziek van Bach. Maar de Mattheus springt er echt uit. De muziek is zo prachtig. Dat raakt bij veel mensen een gevoelige snaar, ongeacht je beleving van het bijbelverhaal dat verteld wordt.
ReFlex gaf aan dat met met name het tweede gedeelte zeer boeiend was….Kan je daar misschien iets meer over vertellen Ashraf? Ben echt benieuwd wat jij nou in het bijzonder van het tweede gedeelte vond en welke stukken uit het tweede gedeelte de meeste indruk op jou maakten. ReFlex bleef namelijk afgelopen vrijdag maar praten over de bijzonderheid van het tweede gedeelte….Nu ben ik dus echt benieuwd naar jou ervaring…..
@ Anne-Lise
Ook ik ben erg geraakt door het lijdensverhaal van Jezus/Isa (as). Ik keek gisteren naar The Passion of The Christ en ben heel erg geraakt door dat verhaal. De grote lijnen komen overeen met het verhaal bij de moslims, maar zo was het bijvoorbeeld niet de profeet Jezus (as) die aan het kruis stierf, maar werd hij daarvoor al door God verlost.
Maar dat verschil is hier niet belangrijk, het gaat om de onvoorwaardelijke liefde die ook deze profeet had voor het volk waar hij naartoe gezonden was. Erg emotionele film.
Ik wist overigens niet dat het de Joodse leiders waren die Jezus lieten kruisigen.
Ach; je hoeft heus niet naar een christelijke dienst hoor; om respect te tonen. Want nederland is al heel lang niet meer zo kerkelijk of gelovig!
Jezus zei; dat jij je naaste net zo moet behandelen als dat je zelf behandeld wilt worden. Als je je daar maar naar richt. Daarvoor hoef je heus niet naar een kerk of moskee. En als iedereen dat principe handhaaft, dan verdwijnen alle religies.
#5 karim
Nee Jezus werd juist door “religieuze” mensen veroordeeld en vermoord. Juist de ONGELOVIGE mensen; de romeinen in dit geval, die lieten hun gevoel en hart spreken, omdat ze door niet-gelovig te zijn aan 1 geloof, veel meer open-minded waren voor rede.
En als ik naar de religie islam lijk, dan is daar nog niet zoveel aan veranderd in negatieve zin, dat men nog steeds mensen veroordeeld tot de dood. Zelfs simpelweg omdat ze uit de islam willen of dat men een kritisch boek schrijft.
“Jezus zei; dat jij je naaste net zo moet behandelen als dat je zelf behandeld wilt worden.”
Niet alleen Jezus (VZMH) zei dit, ook bijvoorbeeld Confucius predikte deze leefregel.
Misschien zouden mensen meer de spiritualiteit van hun geloof kunnen zoeken, volgens mij komen alle geloven dan in de kern tot dezelfde kennis: JWH \ God \ Allah \ Boedha \ Brahma wil graag dat wij hem leren kennen en uit onze eigen vrije wil van hem gaan houden en daardoor ook van de hele schepping. Hierdoor gaan wij op een andere manier naar het leven kijken en ins’Allah ons ook op een andere manier gedragen.
Als we ons teveel op de uiterlijke verschillen gaan richtten komt daar alleen maar ruzie van ben ik bang.
Rene,
Waarschijnlijk weet je niet zoveel van de Islam anders zou je niet zo een opmerking maken
Abdul Hafiz:
helemaal mee eens! Denk dat alle grote wereldreligies in de kern eigenlijk niet verschillen.
Het probleem is alleen dat mensen er hun ding mee gaan doen, en daar wil regelmatig een hoop ellende uit voortkomen. Zoals uit wel meer dingen die mensen uit eigenbelang of uit onwetendheid doen.
Maar het gaat bij religies om de kern en dan zou m.i. alle kennis in die kern van deze religies in wezen wel eens hetzelfde kunnen zijn, alleen anders verwoord of op schrift gesteld. Want het lijkt mij dat je er niet op tegen kunt zijn om jezelf, een ander en het leven in het algemeen te respecteren! En da’s toch wat al deze religies in wezen doen.
Het blijkt alleen erg moeilijk te zijn voor velen om tot deze kern te komen.
Lange zit inderdaad, de Mattheüs Passion. Maar wel de moeite waard. Ben 2 weken terug naar een hele bijzondere uitvoering geweest op een hele mooie locatie.
Kan me ook vinden in het idee van Maryam om op de eerstvolgende geboortedag van de Profeet Mohammed op heel veel plaatsen Mevlids te laten horen. Graag met vertaling erbij zodat ik een en ander kan volgen. Als dat bij mij in de buurt gebeurd en ik heb de gelegenheid om er naar toe te gaan zal ik dat zeker doen.
Per slot van rekening ben ik ook naar klankschalenconcerten (Boeddhistisch) geweest, heb Hindoeïstische, Boeddhistische en allerlei andere religieuze muziek gehoord en hou ik sowieso van muziek uit allerlei windstreken. Dus waarom geen arabische muziek of Koranrecitaties of lofzangen op de Profeet Mohammed of wat je dan ook maar kunt bedenken? Alleen omdat het voortkomt uit de Islam? Onzin vind ik! Voor mij is het enige criterium dat ik het mooi moet vinden.
De Matthaeus Passion is inderdaad een prachtig werk. Zelf luister ik al jaren naar deze muziek en ik vind de hoogtepunten nog altijd het duet tussen de alt en de sopraan en het “Erbarme Dich” van de alt. Overigens is religieuze muziek zoals gospel, sufi-muziek van over de hele wereld en ook joodse gebeden vaak de mooiste muziek, vanwege het diepe, authentieke gevoel wat er vaak uit spreekt.
‘Wie zegt dat moslims zich niet verdiepen in andermans religiën? Wie zegt dat moslims geen interesse tonen voor het Nederlands cultuur? Wie zegt dat moslims niet de hand reiken voor wederzijds begrip?’
Als men denkt dat men d.m.v. het overschrijden van de grenzen van Allah Ta’ala wederzijs begrip kan opbouwen, dan heeft men het mis.
Ik was informatie over de mattheus passion aan het zoeken en kwam toevallig op deze site. Ik vind het echt een prachtig verhaal om te lezen! Pas zag ik op nederland 2 dacht ik, zo’n progamma dat in arabisch ondertiteld is en het moment dat ik zag ging ook over de overeenkomsten van het christendom en islam op gebied van Jezus. Ik vond het heel boeiend om te zien/horen aangezien ik zelf christen ben en niet veel over de islam weet. Ik vraag me wel af of jullie boventitelling hadden, dat jullie de tekst begrepen?
Ik vind het een goede zaak om in elkaars culturen/religies te verdiepen, zo weet je waar je over praat en kun je meer respect geven en krijgen!