Voorpagina Algemeen

Dennis Bergkamp

Het einde van één van mijn all-time heroes komt met de week dichterbij. Ik besefte vandaag pas tijdens een gesprek met een vriend hoe erg dat wel niet is voor de liefhebbers van het spel. Hoewel elke voetballiefhebber nog de stille droom heeft dat hij, in een vlaag van verlangen naar de eeuwige roem, zich weer beschikbaar zal stellen voor Oranje, weten we dat dat toch niet zal gebeuren. De eeuwige roem heeft hij al en een legende is hij al.

Ongetwijfeld één van de mooiste voetballers die op deze aarde heeft mogen lopen. In elke beweging van hem is de schoonheid van het voetbal terug te zien. Als ik hem zie spelen, zie ik geen verwende duurbetaalde prof, die netals de week ervoor weer even een wedstrijdje meepikt. Nee, ik zie een engel die danst over het veld, die de bal op zo’n fluwelen wijze bespeelt, alsof hij elke keer ’t meest heilige aanraakt. Ik zie een asceet die zich niks aantrekt van de wereld om hem heen, zolang hij en de bal elkaar maar begrijpen. Een kunstenaar die ons wonderschone doelpunten heeft geschonken, die ons af en toe zelfs in extase heeft gebracht. Of zoals Peter Heerschop dat zei: “Hij is het ultieme resultaat van tien duizenden jaren evolutie van de mensheid”.

En ook al zal hij er morgen niet meer zijn, we hebben gelukkig nog wel de beelden, de emoties en de herinneringen van gisteren.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van