Voorpagina Algemeen

Bin Laden dood, terrorisme springlevend

Als je na de dag van gisteren niet weet dat Osama bin Laden is vermoord, dan vraag ik mij af in welke grot jij hebt geleefd. Afijn, ik mag je dan bij deze wel als eerste feliciteren met het goede nieuws. Osama, hoofdrolspeler in zijn eigen producties, liefhebber van gevaarlijke speeltjes, die zovelen een euthanasiewens aanpraatte, de enige celebrity zonder facebookaccount, de verpersoonlijking van de onderwereld…  is neergeschoten, onderzocht en begraven… in zee… want president Obama had natuurlijk wel respect voor de religie van Osama en die zegt dat hij zo snel mogelijk moet worden begraven. Ik neem aan dat de leden van de Amerikaanse special forces ook hun schoenen uitdeden voor ze zijn vila – goed ‘verscholen’ nabij een militaire academie en een politiebureau – in Pakistan binnentraden om hem voorzichtig neer te schieten?

Het ging niet helemaal soepeltjes. Osama bin Laden werd al gezocht voor de aanslagen van 11 september 2011. Echter, toen Al Qaida met vliegtuigen de Twin Towers invloog, was het tijd om Afghanistan te bezoeken met militairen uit verschillende landen en een grote pot geld (lees: 400.000.000.000 dollar). Het resultaat: tienduizenden doden, het terrorisme verspreidde zich als een kankergezwel door de hele regio en landen hielden er enorm hoge kosten aan over. Collateral Damage noemen we dat. Terloops werd Irak ook aangevallen om de Iraakse bevolking te bevrijden van een tiran met massavernietigingswapens die banden had met Al Qaida. Die massavernietigingswapens en banden met Al Qaida zijn eigenlijk nooit aangetoond, maar hij is in ieder geval dood. Opgeruimd staat netjes.

Ow ja, ik was u aan het feliciteren met het grote succes dat behaald is gisteren. Maar waarom ook alweer?

Terwijl in de Arabische wereld nu volksmassa’s op eigen kracht in opstand komen tegen hun tirannen -lange tijd gesteund door de aanvoerders van the war on terror – zijn wij aan het juichen om de dood van een man die allang van het toneel was verdreven. Ik verafschuw deze man, die in naam van een religie, wat voor mij heilig is, handelde tegen iets wat nog veel heiliger is: onschuldige mensenlevens. En ik ben (als moslim, Nederlander, Pakistaan en mens) blij dat de carrière van deze misdadiger ten einde is gebracht.

Toch zou wat minder trots om zijn dood wel gepast zijn. Het afgelopen decennium stond voor ons in teken van militaire ingrepen, van het kaliber ‘macho gedrag’, die onze leiders ons ondemocratisch middels valse voorwendselen door onze strotten hebben geduwd. En wat voor goeds heeft het teweeggebracht? Als 14-jarige hoorde ik dat we Osama bin laden te grazen zouden nemen. Vandaag, als 24-jarige, zie ik: Bin Laden is dood, maar het terrorisme is springlevend.