Voorpagina Algemeen

Een écht Disney weekend

Op de achtergrond doet hij zijn best om de vrouwtjes te overtuigen van zijn charmes, maar het bonafide luchtalarm overstemt de chanson van deze jonge zwaluw. Het winkelend publiek, wat tot dat moment alleen oog had voor het consumeren, lijkt elkaar met een knipoog gerust te stellen. Het is 12:00, de eerste maandag van de maand; het aftellen is weer begonnen.

Behalve wat Poolse gastarbeiders trekt niemand zich wat van de sirenes aan. Ze zijn gehecht geraakt aan de veilige maandag: een echte ramp zou hen waarschijnlijk verrassen. Maar niets is minder waar. Deze maandag, 2 mei 2011, drie dagen na een sprookjeshuwelijk, twee dagen na een volksfeest, zal voor eeuwig in het teken staan van een begrafenis die zich in alle stilte op de bodem van de zee zal voltrekken: Osama bin Laden is niet meer.

Een euforische epidemie verspreidt zich over de westerse wereld én menig wereldleider reageert verheugd op de dood van een man die volgens velen toch al geen ziel had. In de VS doen zich taferelen voor die vergelijkbaar zijn met feestvierende cretins in Ede, Israël en alle andere plekken waar liquidaties feestelijk onthaald worden: Osama bin Laden is niet meer.

Want mensen mogen voor even openlijk menselijk zijn. De politieke incorrectheid viert hoogtijdagen, het immorele is weer toegestaan. Aan tafel van DWDD domineert een surreëel gesprek, met Naeeda Aurangzeb als ondergeschoven kindje. Twan Hyus geeft in alle eerlijkheid toe dat hij de blijdschap niet kon onderdrukken én Philippe Remarque geeft in dit geval stiekem de voorkeur aan een praktische liquidatie boven het ‘omslachtige’ internationaal recht. Jan Mulder daarentegen valt niet uit zijn rol én Naeeda probeert in een slotpleidooi te benadrukken wie de échte slachtoffers zijn. Een vergeefse poging. Volgens de tafelheren mag het daar vandaag niet over gaan, want Osama bin Laden is niet meer.

Kortom. Het kostte dan wel duizenden doden, verminkte onschuldige slachtoffers, ontelbare weeskinderen, onschuldige (gemartelde) gevangen én (voor zover dat relevant is) miljarden dollars. Maar tsjah, dan heb je toch ook wat. Een dood die we – notabene twee dagen voor de dodenherdenking – eenmalig collectief mogen vieren. Een dood die helaas heel veel andere ellende overschaduwt, een dood die het weekend ‘fantastisch’ afsluit. Osama bin Laden is nu echt niet meer.

Om met de woorden van Ghita Angoud te eindigen:

“A prince got married, the bad guy is dead. It’s a real disney weekend on earth..”

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim